Vjesnik - Barok povezuje Hrvatsku s Europom

Najavljene 41. varaždinske barokne večeri - ove je godine zemlja partner Poljska, a među novostima su prva izvedba novopronađene Naglijeve Mise u D-duru i širenje festivala na šest gradova izvan Hrvatske
   
Najveći kulturni događaj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u drugoj polovici godine, Varaždinske barokne večeri ove će se jeseni održavati od 23. rujna do 4. listopada, a zahvaljujući Poljskoj, ovogodišnjoj zemlji partneru, publika u Varaždinu i okolici te još šest gradova izvan Hrvatske - Ptuju, Zalaegerszegu, Bratislavi, Žepču te Grossvvarasdorfu moći će upoznati poljsku baroknu glazbenu baštinu. Program 41. varaždinskih baroknih večeri u utorak su u varaždinskoj Gradskoj vijećnici predstavili ravnatelj festivala Davor Bobić, veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj Wieslaw Tarka, predsjednica žirija, muzikologinja Zdenka Weber te predstavnici Ministarstva kulture, Grada Varaždina, Varaždinske županije, sponzora Zagrebačke banke i glavnog medijskog pokrovitelja Vjesnika. Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić izrazio je zadovoljstvom partnerstvom s Poljskom, zahvaljujući kojem će u Varaždin doći neki od vrhunskih poljskih baroknih ansambala, ponajprije Wroclavski barokni orkestar, Wroclavski filharmonijski zbor, Komorni ansambl Wroclavskog baroknog orkestra te Poljski orkestar 18. stoljeća iz Krakova.
 
Kao jedan od vrhunaca Varaždinskih baroknih večeri Bobić je istaknuo i prvu suvremenu izvedbu "Mise u D-duru" C. A. Naglija, a kao kruna festivala nastupit će neki od najznačajnijih ansambala rane glazbe - švedski Re Baroque, Venecijanski barokni orkestar te britanski The King's Consort.
 
Veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj VVieslavv Tarka najavio je nastupe poljskih ansambala i gostiju - dirigenta Andrzea Kosendiaka, sopranistice Jolante Kovvalske, trubača Tomasza Slusarczyka te slavnog dirigenta Paula Esswooda.
Veleposlanik Tarka je najavio da će se njegova država zalagati za što skorije potpisivanje Pristupnog ugovora za ulazak Hrvatske u EU. "Imam osjećaj da ova blizina Poljske i Hrvatske, kulturna i što se mentaliteta tiče, kulture i tradicije, osigurava nam da vrlo učinkovito komuniciramo preko kulture, a glazba je najbolji jezik suradnje."
 
Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualne djelatnosti Ministarstva kulture Srećko Šestan iskazao je zadovoljstvo nastavkom dobro promišljene strategije posljednjih nekoliko godina razvoja VBV, koje su se učvrstile kao manifestacija od nacionalnog interesa, koja iz godine u godinu pridonosi internacionalizaciji i suradnji sa zemljama Europske unije, a posebno ovogodišnjom suradnjom sa zemljom partnerom Poljskom.
 
Predstavljajući program Varaždinskih baroknih večeri, dugogodišnja suradnica i ovogodišnja predsjednica žirija dr. Zdenka Weber istaknula je priliku da se ove godine upozna stvaralaštvo poljskih baroknih majstora te dosad ovdje nepoznatu baroknu višeglasnu glazbu velikoga poljskog baroknog skladatelja Nikolaja Zielenskog u izvedbi Wroclawskoga filharmonijskog zbora te drugih poljskih baroknih skladatelja u izvedbi Komornog ansambla Wroclavskoga baroknog orkestra. Specifičnost Varaždinskih baroknih večeri jest očuvanje i izvedba hrvatske glazbene baštine iz doba baroka i jedan od značajnijih, ako ne i najznačajniji projekt ovogodišnjih Večeri prva je suvremena izvedba hrvatske mise u D-duru Carla Antonija Naglija, splitskog skladatelja talijanskih korijena, stoljećima zagubljenog djela, koje je u Bibliotheque nationale u Parizu pronašao Ennio Stipčević, obradio i pripremio za suvremenu izvedbu. Naglijevu Misu u D-duru svečano će izvesti 27. rujna u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu Hrvatski barokni ansambl i zbor "Ivan Filipović" pod ravnanjem Saše Britvića.
 
Uz nova otkrića barokne glazbe, Weber je najavila i izvedbe djela velikih baroknih majstora - J. S. Bacha, Purcella, Pergolesija, Vivaldija, Handela, Tellemana... Glazbene obzore dodatno će proširiti i gostovanje Re Baroque iz Stockholma, koji dolazi s programom Johanna Helmicha Romana, najpoznatijeg i najutjecajnijeg švedskog baroknog majstora.
 
"Kad jednoga dana Hrvatska dobije šansu da bude jedna od prijestolnica europske kulture, kao što će to iduće godine biti Maribor, duboko sam uvjerena da će grad koji će zastupati Hrvatsku biti Varaždin; ne samo zato što ima što pokazati u svojoj povijesti, nego i u svojoj suvremenosti. I tada će pokazati svoje visoko kultivirano europsko glazbeno lice", kazala je urednica Vjesnikove kulturne rubrike Branka Džebić.
 
"Stasajući i rastući zajedno u protekla četiri desetljeća, Vjesnik i Varaždinske barokne večeri obogaćivali su se međusobno. Tako je pred nekoliko godina Vjesnik utemeljio nagradu Kantor za najbolje interprete Bachova djela, koja se sjajno uklopila u svetkovinu barokne glazbe", podsjetila je Džebić, poželjevši Varaždinskim baroknim večerima daljnji uspjeh, koji su, prema riječima organizatora i Festivalskog vijeća, potvrdile prethodne, četrdesete Večeri s dosad najvećim brojem posjetitelja i prodanih karata.
 
Wieslaw Tarka: "Imam osjećaj da ova blizina Poljske i Hrvatske, kulturna i što se mentaliteta tiče, kulture i tradicije, osigurava nam da vrlo učinkovito komuniciramo preko kulture, a glazba je najbolji jezik suradnje".
 
 
 MARTINA  KALLE
  
VJESNIK, 06.07.2011.