Zadarski list - Otkriven prapovijesni Zadar

NA POLJANI ŠIME BUDINIĆA I TRGU PETRA ZORANIĆA
 
Time se proširilo područje dosad poznatog prapovijesnog Zadra. Utvrdili smo orijentaciju objekata, a ona se poklapa s antičkim i današnjim Zadrom. Tadašnji suhozidi su se radili okomito na pad terena. Svakako, ovo otkriće je veliki doprinos izradi topografske karte prapovijesnog Zadra, zaključuje Vučić.
 

FOTO: ZADARSKI LIST

   
Kamene ploče istarskog kanfanara postavljaju se na Poljani Šime Budinića, no iako je bilo najavljeno da će uređenje Poljane biti završeno do 15. lipnja, znači do sutra, radovi će se prolongirati.
 
- U dogovoru s investitorom, Gradom Zadrom, popločavanje Poljane će trajati do 1. srpnja. Nogostup uz crkvu sv. Šime će biti završen, a cijela Poljana možda i ne bude do kraja popločana prije obustave radova. Niz je čimbenika prolongiralo radove.
 
Nevidljivi dio posla
 
Radovi su se tehnički zakmplicirali zato jer je provođenje instalacija za Providurovu palaču naknadno dogovoreno pa je još pronađeno niz "divljih" instalacija koje je trebalo ukloniti. To je bio taj najteži, a nevidljivi dio posla koji je sad završen, kaže Božidar Brkljača, voditelj gradilišta.
 
Na Trgu Petra Zoranića jučer su završena arheološka istraživanja koja su počela kad je prije petnaestak dana tamo otkriven sarkofag iz 9. stoljeća i ostaci crkve sv. Petra od Vitla. Sarkofag je prenesen u Arheološki muzej na daljnju analizu, a ostali nalazi su zaštićeni i zatrpani sitnim granulatom.
 
- Trg Petra Zoranića je jednim dijelom betoniran, a trebao bi biti gotov do kraja idućeg tjedna. Ograda s gradilišta bi se trebala skinuti oko 25. lipnja pa će se moći normalno prolaziti, a radovi će se nastaviti nakon turističke sezone, kaže Brkljača.
 
Zbog važnosti zadnjih nalaza na Trgu Petra Zoranića, za koje se čak sumnjalo da su posmrtni ostaci biskupa sv. Donata, arheološko istraživanje financiralo je Ministarstvo kulture iz interventnih sredstava.
 
- Utvrđeno je da je u sarkofagu koji datira iz prve polovine 9. stoljeća prvo bio zakopan svećenik Juraj Georgius, a zatim jedna djevojčica u dobi od možda 15, 16 godina i još dva odrasla muškarca. Djevojčica je imala prsten i naušnice. Antropološkom analizom, DNA te C14 analizom utvrdit će se koliko su stari bili pokojnici, od čega su umrli pa i kako su živjeli, zatim njihova međusobna veza te starost posmrtnih ostataka, kaže Jakov Vučić, voditelj istraživanja i nadzora na Trgu Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića, inače i kustos u Arheološkom muzeju.
 
Dvadeset kostura
 
Točna povezanost pokojnika s biskupom Donatom teško se može potvrditi, ali arheolozi su prilično sigurni da se radi o njegovoj obiteljskoj kapelici, a i slova na ovom sarkofagu ista su kao na onom sv. Anastazije koji je dao izraditi sam Donat.
 
Sarkofag Jurja Georgiusa je na obradi u Arheološkom muzeju, slijedi konsolidacija kamena, ljepljenje, konzervacija, to jest vraćanje u stanje prije propadanja.
  
Također, ostaci crkve. sv. Petra od Vitla, za koju se i prije pretpostavljalo da se tu nalazi, jako su dobro sačuvani.
 
- Sačuvani su gabariti zidova i ulazni prag. S obzirom na brojne intervencije na tom području u zadnjih 200 godina, živo je čudo da je tako dobro sačuvana. Na jednom mjestu na podu smo pronašli ulomke pletera, pa pretpostavljamo da je u jednom trenutku bila srušena, da li u nekom sukobu, radi neke nepogode ili čisto zbog preuređivanja. Pronađeno je i preko 20 kostura i vjerujemo da su to bile obiteljske grobnice koje su se koristile duže vrijeme, priča Vučić.
 
Još jedan vrlo značajan nalaz otkrio se ispod crkve sv. Petra od Vitla, a to su ostaci keramike i zidova iz prapovijesti.
 
- Time se proširilo područje dosad poznatog prapovijesnog Zadra. Utvrdili smo orijentaciju objekata, a ona se poklapa s antičkim i današnjim Zadrom. Tada je orijentacija objekata imala veze s reljefom. Tadašnji suhozidi su se radili okomito na pad terena. Svakako, ovo otkriće je veliki doprinos izradi topografske karte prapovijesnog Zadra, zaključuje Vučić.
     
KATINA BAŽDARIĆ
 
ZADARSKI LIST, 14.06.2011.