Novi list - Novo ruho pastirskih stanova na Velebitu

VELEBITSKI PROJEKTI NACIONALNOM PARKU SREDSTVA IZ "NATURE 2000."

Obnovit ćemo četrnaest pastirskih stanova, na Alanu i na Lubenovcu. Projekt je ujedno i obnova kulturne i graditeljske baštine koja zorno pokazuje kako je čovjek utjecao na očuvanje bioraznolikosti, kaže Nekić.

Nacionalni park "Sjeverni Velebit" kreće u obnovu i rekonstrukciju starih pastirskih stanova na Velebitu. Ovaj originalni projekt podržalo je i Ministarstvo kulture koje će ga i financirati putem zajma Svjetske banke u okviru programa Integracije u EU-NATURA 2000. namijenjenih za područja zaštite prirode. Predstavnici Parka potpisali su nedavno u Ministarstvu kulture ugovor o suradnji kojim je među ostalim definirano i financiranje ovog projekta.

Ljetni stanovi bili su jednostavne nastambe od grubo klesanog kamena, a krova pokrivenog sindrom. Većina ih je napuštena sredinom prošlog stoljeća i danas ih je svega još nekoliko aktivnih, a nekoć je na Velebitu bilo na desetke pastirskih ili tzv. ljetnih stanova izgrađenih na 900 do 1.300 metara nadmorske visine. U njima su Podgorci s mora u potrazi za ispašom stoke selili i boravili u toplijem razdoblju godine u planini, od travnja do prvog snijega. Stoljećima je čovjek živio u harmoniji sa prirodom, obogaćivao i održavao krajobraznu i biološku raznolikost Velebita i stvarao nova staništa-travnjake i suhozide. Kako bi osigurali dovoljno vode ljudi su uz ljetne nastambe gradili kamene šterne, stoku su napajali u lokvama koje su obzidavali kamenom, a za najvećih vrućina donosili su snijeg i led iz tzv. snježnica. Sve to je danas prepušteno polaganom nestajanju, zato je projekt Parka o obnovi stanova od iznimne važnosti.

- Projekt pretpostavlja obnovu i rekonstrukciju ukupno četrnaest pastirskih stanova na dvije lokacije, na Alanu ćemo obnoviti devet, a na Lubenovcu šest postojećih pastirskih stanova... Projekt je ujedno i obnova kulturne i graditeljske baštine koja zorno pokazuje kako je čovjek utjecao na očuvanje bio raznolikosti. Tijekom prošle i ove godine pripremili smo projektnu dokumentaciju i ishodili uvjete za obnovu i rekonstrukciju te prikupili sve potrebne dozvole, u što smo utrošili oko 150 tisuća kuna. Među ostalim, izradili smo i konzervatorske podloge, a budući da su stanovi u vlasništvu Republike Hrvatske imovinsko pitanje sa državom riješili smo institutom prava građenja. Obnovljeni objekti bit će i ogledni primjer ostalim vlasnicima pastirskih stanova kako ih i s kakvim materijalima treba obnavljati, kaže ravnatelj Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Milan Nekić, koji ističe da će obnovljeni objekti istodobno biti i edukativne zone.

Natječaj za radove biti će raspisan do konca godine, a njihov početak očekuje se čim vremenski uvjeti na prostorima Alana i Lubenovca to dozvole, što neće biti prije svibnja sljedeće godine. Objekti se planiraju tijekom 2012. godine i završiti.

Šterne, putovi, suhozidi...

Osim same obnove objekata obnavlja se druga graditeljska baština, pučke šterne, putovi, suhozidi... Za samu obnovu i rekonstrukciju pastirskih stanova i okolnih putova i šterni utrošiti će se iznos od 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstva koja su već osigurana, a u sljedećoj će se godini iz istih izvora osigurati i sredstva za opremanje pastirskih stanova.


Dočarati nekadašnji život

- Obnovljeni objekti služit će našoj ustanovi za upravljanje ovim prostorom, za smještaj znanstvenih ekspedicija i za organizirani smještaj posjetitelja i to prvenstveno na lokaciji Alan. U objektima neće biti vode i struje, ali će to biti jedno novo iskustvo u kojem će posjetitelji moći dočarati i doživjeti život kako se nekada u ovim stanovima živjelo, pojašnjava Nekić i dodaje da će Nacionalni park ovaj projekt provoditi s posebnom jedinicom za provedbu projekata osnovanom u Ministarstvu kulture - Upravi za zaštitu prirode, kaže Milan Nekić.

DOROTEA PRPIĆ
 
NOVI LIST, 09.12.2011.