Radio Samobor - Marc Coppey i Zagrebački solisti otvorili 36. samoborsku glazbenu jesen

Violončelist i dirigent Marc Coppey i Zagrebački solisti otvorili su ovogodišnje 36. izdanje Samoborske glazbene jeseni. To je bio i prvi službeni nastup Marca Coppeya kao novog umjetničkog voditelja Zagrebačkih solista. Pred brojnom publikom u franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja u Samoboru na početku su Zagrebački solisti izveli Koncertantnu improvizaciju Milka Kelemena, a potom im se pridružio Marc Coppey u izvrsnoj interpretaciji Koncerta za violončelo i orkestar u C-duru Josepha Haydna. U nastavku su slijedili Andante cantabile za violončelo i gudače (iz Prvog gudačkog kvarteta u D-duru, op. 11) Petra Iljiča Čajkovskog te Komorna simfonija u c-molu, op.110a Dmitrija Šostakoviča. Odlične izvedbe rezultirale su i dodatnim programom – Serenadom P.I. Čajkovskog. 
       

FOTO: www.radiosamobor.hr

    
Koncertu su nazočili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, veleposlanik SR Njemačke dr. Bernd Fischer, predstavnici francuskog veleposlanstva, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, zamjenik gradonačelnika Grada samobora Hrvoje Frankić i drugi uvaženi gosti.
 
U sljedeća tri dana na programu festivala je natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, na kojem se ove godine 8 glazbenika do 26 godina starosti bori za nagrade – za najbolji nastup i za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora.
Ovogodišnja 36. samoborska glazbena jesen održava se od 24. rujna do 8. listopada pod pokroviteljstvom predsjednika Republike prof.dr.sc. Ive Josipovića te Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije.
Organizator 36. samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, u kojem se mogu kupiti i ulaznice na sve koncerte, kao i u Turističkoj zajednici Grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije.

Marc Coppey (r. 1970.) smatra se jednim od vodećih violončelista današnjice. Već kao osamnaestogodišnjak, na međunarodnom natjecanju Johann Sebastian Bach u Leipzigu, osvojio je prvu te posebnu nagradu za interpretaciju Bachove glazbe. Iduće godine slavni Mstislav Rostropovič pozvao ga je na svoj festival te od tada započinje brzi uspon Marcova solističke karijere. Kao solist surađivao je s najcjenjenijim orkestrima današnjice te nastupao na svim slavnim svjetskim podijima. Njeguje veliki interes i za komornu glazbu te i na ovom području surađuje s vrsnim umjetnicima današnjice. Od 1995. do 2000. godine bio je član kvarteta Ysaÿe s kojim je obišao svijet. Repertoar ovog violončelista eklektičan je i inovativan; uključuje među ostalim Bachove Suite za violončelo te ostatak poznatog i omiljenog „klasičnog“ violončelističkog koncertnog repertoara, ali i manje poznata djela koja Marc nastoji često predstaviti publici. Svira na violončelu graditelja Mattea Goffrillera (Venecija, 1711.).

Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine u okviru Radio-televizije Zagreb. Nakon zlatnog razdoblja pod umjetničkim vodstvom svjetski klavitog violončelista Antonija Janigra, tijekom više od pet desetljeća – pod umjetničkim vodstvom nekoliko koncertnih majstora – održavali su kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini te bili prisutni na prestižnim svjetskim koncertnim podijima. Svi se članovi ansambla odlikuju virtuoznošću i disciplinom muziciranja te izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošću u komorno muziciranje. Do sada su održali oko 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama. uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron i mnogi drugi. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja. Očekuje se izazak njihovog novog nosača zvuka s djelima Ernesta Cordera, kojeg su snimili s istaknutim solistima, violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom.
 
www.radiosamobor.hr, 25.09.2011.