Novi list - Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a otvorili 36. Osorske glazbene večeri

GLAZBENA SVEČANOST U OSORU
  
Ovogodišnji festival posvećen je orguljašu, skladatelju i glazbenom pedagogu Anđelku Klobučaru, a svečanost otvorenja, prvi put u 36 godina postojanja Osorskih glazbenih večeri, izravno je prenošena na HRT-u.
  
U prepunoj i pretoploj osorskoj ex katedrali na oduševljenje brojne internacionalne publike, održano svečano otvorenje 36. Osorskih glazbenih večeri, jednog od najstarijih hrvatskih ljetnih glazbenih festivala, a inauguralni koncert održao je Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a sa solistima Ivanom Lazar (sopran), Martinom Gojčetom Silić (mezzosporan), Dejanom Vrbančičem (tenor) i Lucianom Batinićem (bas), pod ravnanjem Tončija Bilića, koji su izveli Veliku misu W. A. Mozarta.
 
Festival i ove godine nastavlja tradiciju da u središte pozornosti stavlja pojedinoga hrvatskog skladatelja, a ove je godine, posvećen akademiku Anđelku Klobučaru , orguljašu, skladatelju i glazbenom pedagogu, povodom njegovih 80 godina života i 60 godina rada, a njegova Passacaglia za gudački orkestar bila je prvo djelo ovogodišnjeg festivala kojeg je otvorio gradonačelnik Grada Malog Lošinja, Gari Cappelli . 
 
Drugu godinu za redom Osorske glazbene večeri održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića , čije su skladbe prije nekoliko godina izvođene na ovoj glazbenoj manifestaciji, za koju više ne stiže skladati, ali na čije otvorenje dolazi drugu godinu, a nakon koncerta kazao nam je da je uživao u izvedbi, čestitao je izvođačima i zaključio kako zahvaljujući upornosti i trudu Osorske glazbene večeri pružaju vrhunski glazbeni doživljaj i obogaćuju turističku ponudu otočja.
 
Osorske glazbene večeri, koje su ove godine odlukom ministra kulture mr. Jasena Mesića podignute na razinu nacionalnog festivala, od samog početka kada ih je 1974. godine utemeljio Danijel Marušić, koji je bio njihov umjetnički ravnatelj sve do smrti 2009. godine, njeguju promicanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva, što je nastavljeno i pod ravnanjem Marušićeva nasljednika, Berislava Šipuša . Tako će i ove godine bit izvedeno više praizvedbi i izvedbi djela hrvatskih skladatelja. Osim što festival od samih početaka promiče najviše glazbene umjetničke standarde i promiče bogatu kulturnu baštinu   kako Osora, tako i cijelog cresko lošinjskog otočja, od prošle godine uveden je novi sadržaj s ciljem promicanja najboljih mladih glazbenika Hrvatske koji na ovom nacionalnom festivalu dobiju priliku predstaviti se na samostalnim koncertima, pa će tako biti i ove godine.
 
Svečanost otvorenja, prvi put u 36 godina postojanja Osorskih glazbenih večeri, izravno je prenošena na HRT-u, a nakon koncerta upriličen je vatromet.
 
Do 28. kolovoza u sklopu festivala bit će održano 17 koncerata. U četvrtak, nastupa Mješoviti zbor HRT-a , a u petak Klapa Jelsa. U nedjelju, 24. srpnja, koncert imaju Zagrebački solisti , a u utorak 26. srpnja gostuje talijanski Kvartet gitara Leonardo . U petak, 29. srpnja, Osorske večeri nastavljaju violinista Ivan Novinc i za glasovirom Srđan Čaldarović. Dva dana potom u nedjelju, koncert će održati violončelistica Zita Varga i Nadia Varga Modrić za glasovirom.
 
Prvi koncert u kolovozu, u utorak ima gitarist Srđan Bulat , dok dva dana potom, 4. kolovoza nastupa Zagrebački puhački trio . Kvartet Klang – Vlatka Peko, Ana Lucić , glasovir te Anita Primorac i Kaja Farszky na udaraljkama nastupaju u nedjelju 7. kolovoza, a u utorak 9. kolovoza na programu je Zagrebački klavirski trio – Danijel Detoni glasovir, Martin Draušnik violina i Pavle Zajcev violončelo . Pijanist Danijel Detoni koncert će održati 11. kolovoza, a u utorak, 16. kolovoza, nastupa ruski Gudački kvartet Dominant i klarinetist Davorin Brozić . Sopranistica Marija Kuhar Šoša i Mario Šoša za glasovirom nastupaju u četvrtak, 18. kolovoza. Pijanistica Lana Genc koncert će održati u srijedu, 23. kolovoza, dok u petak 26. kolovoza nastupa zagrebački Ad gloriam brass .
 
Festival zatvara Cantus Ansambl – Martina Gojčeta Silić alt, Bruno Vlahek glasovir, uz dirigentsku palicu Berislava Šipuša , umjetničkog ravnatelja Osorskih glazbenih večeri.
 
  
IRA CUPAĆ MARKOVIĆ
 
NOVI LIST, 20.07.2011.