Novi list - Predstavljen etonografski prostor Liča

 BOGATA POVIJEST JEDNOG OD NAJSTARIJIH GORANSKIH NASELJA
 

Etnografska udruga "Sv. Juraj" Lič koja uspješno brine o upravljanju Etnografskom zbirkom u Liču i očuvanju povijesne i kulturne baštine područja općine Fužine, uspješno je predstavila Riječanima povijest našega kraja kroz izložbu "Etnografski prostor Liča". Izložba je organizirana na poziv Konzervatorskog odjela Rijeka i desetak dana je bila otvorena za posjete u atraktivnom izložbenom prostoru palače Garbas.

 - Izuzetno smo zadovoljni što smo se mogli predstaviti u Rijeci, rekao nam je predsjednik Udruge Dražen Starčević. - Prikazali smo dio etno baštine našega kraja, predstavivši posjetiteljima kako je nekad izgledalo goransko kućno dvorište te koji su se predmeti koristili u kućanstvu. Također, pripremili smo i izložbu stolarskih alata te na panoima prikazali povijest područja.
 

U Liču se već nekoliko godina prikuplja grada za izdavanje monografije jednog od najstarijih goranskih naselja pa su ti podaci korišteni prigodom postavljanja izložbe.
 

Naime, Lič se, uz obilježavanje već na mletačkim kartama, prvim zapisom spominje već 1364. kao posjed goriških (krčkih) knezova.

 - Naše je područje etnografski vrlo bogato, s velikim potencijalom za buduća istraživanja - rekao nam je Starčević - a izložba u suradnji s Upravom za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorskim odjelom u Rijeci, dobar nam je dodatni poticaj za daljnje nastojanje u procesu dobivanje statusa kulturnog dobra, što bi puno značilo za našu Etnografsku zbirku i našu udrugu.
 
Izložba u Rijeci imala je zapažen odjek i u medijima
 

NOVI LIST, 06.11.2011