Slobodna Dalmacija - Hrvatski muzejski vodič među najljepšim knjigama svijeta

NOVO IZDANJE U JEDNIM KORICAMA OD MIMARE I MEŠTROVIĆEVA MAUZOLEJA DO RIBARSKE ZBIRKE IZ KOMIŽE
   
Vodič ravnopravno predstavlja građu velikih muzejskih ustanova, kao i male zbirke i ambijentalne cjeline
   
U Splitu, a nekoliko dana kasnije i u Zagrebu, predstavljen je Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke, prvi cjeloviti vodič kroz hrvatsku muzejsku građu, koji obuhvaća tristotinjak muzeja, izložbi i zbirki s fundusom od gotovo sedam milijuna predmeta.
 
Vodič je objavljen u nakladi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC). Višnja Zgaga, glavna urednicaovogpozamašnogdjela od gotovo600 stranica, čije je tiskanje omogućilo Ministarstvo kulture, navela je da je u vodiču akumulirano više od 200 godina muzejskog bavljenja umjetnošću u Hrvatskoj i prikazano na popularan način.
   
- Vodič je plod šesnaestogodišnjeg rada na prikupljanju baze podataka MDC-a, a već ove godine nastojat ćemo objaviti i englesko izdanje - kazala je urednica, čiji su najbliži suradnici na ovom projektu bili Markita Franulić, Tea Rihtar, Želimir Laszlo, Doroteja Živčec, Vladimira Pavić, Snježana Radovanljja Mileusnić, Denis Bučarilva i Iva Validžjja.
 
Zadnji sličan vodič tiskan je prije dvadeset godina, ali u međuvremenu je u Hrvatskoj osnovano sedamdeset novih muzeja i zbirki.
 
Posebnost novog vodiča je i u tome što ravnopravno predstavlja zbirke velikih muzejskih ustanova s građom neprocjenjive kulturne i povijesne vrijednosti, kao i male zbirke i ambijentalne cjeline nastale zahvaljujući trudu lokalnih zajednica i pojedinaca.
 
Tako se se uz bok s Mimarom, Muzejima Ivana Meštrovića, Klovićevim dvorima, Modernom galerijom, prirodoslovnim i arheološkim muzejima te crkvenim zbirkama i riznicama u Splitu, Zadru i drugim većim gradovima, našli i Ribarska zbirka iz Komiže, Vikotova bačvarija iz Kastva ili Etno-okućnica češke narodnosti iz Ivanovog Sela.
 
Muzeji u vodiču podijeljeni su po geografskim regijama prikazanim na zemljopisnim kartama, unutar kojih su muzeji grupirani po županijama te po imenima gradova i naselja. Osim podataka o zbirkama, vodič nudi korisne informacije poput adrese, radnog vremena, kontakta, web-adrese, cijene ulaznice, uputa kako doći do muzeja, mogućnosti parkiranja, stručnog vodstva, mogućnosti pristupa za invalide i ostalih pojedinosti.
 
Tekstovi su napisani jasno i jednostavno, uglavnom su kratki, alibez traga suhoparnosti koja se često susreće u vodičima i katalozima. Uz najvažnije općenite podatke o fundusu, svuda je navedeno i nekoliko rečenica o zgradi u kojoj je muzej smješten i njezinoj povijesti i osobitostima te o osnivaču, načinu prikupljanja izložaka, a posebno su izdvojeni najzanimljiviji, najrjeđi i manje poznati predmeti. Izdanje upotpunjava više od 600 fotografija muzejske arhitekture, postava i izložaka.
  
Novi hrvatski muzejski vodič već je uvršten na ovogodišnju izložbu "Book Art International" u sklopu međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu, a iduće će se godine naći na izložbi najljepših knjiga svijeta u Leipzigu. 
 
J. PARIĆ

 
SLOBODNA DALMACIJA, 17.10.2011.