Novi list - Radovi u baroknoj jezgri Vukovara

ČETRDESET MILIJUNA KUNA ZA OBNOVU 12 GRAĐEVINA
 
Nakon radova na obnovi dvorca Eltz, izgradnji muzeja na Vučedolu i već završene obnove dvorca Odescalchi u Iloku, počeli su radovi na obnovi povijesnog središta Vukovara.
 
Posljednji je to dio projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol, koji je povezao sve te kulturne cjeline, a provodi ga Ministarstvo kulture. Ukupna vrijednost radova je nešto više od 226 milijuna kuna, od čega je tri četvrtine osigurala Razvojna banka vijeća Europe, a jednu hrvatska Vlada.
 
Za obnovu barokne jezgre Vukovara predviđeno je od tog iznosa nešto više od 40 milijuna kuna, za ukupno 12 građevina, od kojih je većina u Ulici dr. Franje Tuđmana.
 
Tri zgrade su već gotove: rezidencija Paunović, Zlatna dolina i kuća u Ulici dr. Franje Tuđmana na broju 8. Uskoro će početi obnova kuće Paunović na broju 5, a osam kuća trenutno je u različitim fazama obnove, pa središte Vukovara sliči velikom gradilištu.
Završetak radova, prema riječima Zdenke Predrijevac, pročelnice Konzervatorskog odjela Vukovar, očekuje se već krajem godine, a izvođač radova, tvrtka iz Višnjevca, koristi materijale iz doba originalne gradnje: punu opeku starog formata, drvenu građu i vapnenu žbuku.
 
Na osnovi sačuvanih arhivskih nacrta i prijeratnih fotografija, kao i konzervatorskih istraživanja, zgrade se obnavljaju ne u zadnje prijeratno stanje, već što bliže izvornom izgledu.
 
I. Č.
 
NOVI LIST, 26.05.2011.