Novi list - Multimedijalni centar produljuje sezonu

PREZENTACIJSKI CENTAR: POLOŽEN TEMELJNI KAMEN IZGRADNJE NOVE PONUDE NACIONALNOG PARKA
  
Na jednom će se mjestu naći sve ono što vrijedi pokazati posjetiteljima, od filmova i fotografija do muzejskih eksponata. Svake nas godine posjećuje sve više turista, a nakana nam je produljiti sezonu.
   
Nakana Uprave NP Plitvička jezera da nastavi s ulaganjima u kvalitetu i raznovrsnost ponude dobit će ove godine još jedan atribut, odnosno novu dimenziju koja će posjetiteljima na znanstveno popularan način približiti genezu i pomalo skrivene vrijednosti ovog krajobraza. Kod nekadašnjeg restorana Medvjeđak položen je temeljni kamen i time označen početak radova na novom Prezentacijskom centru. Ravnatelj NP Plitvička jezera mr. sc. Branislav Šutić istaknuo je činjenicu kako je riječ o projektu koji će posjetiteljima omogućiti stručnu prezentaciju geološkog postanka ovog prirodnog fenomena, njegove osnovne biološke značajke i etno-kulturu ovog dijela Hrvatske.
 
Nove spoznaje
  
- Na ovaj ćemo se način uključiti u nove standarde ovakvih ustanova u Europskoj uniji i u svijetu gdje postoje prezentacijski centri koji uz korištenje najmodernije multimedijalne opreme omogućuju nove spoznajne i edukativne momente posjetiteljima. Ova je uprava na čelu s predsjednikom Upravnog vijeća donijela odluku izgradnji jednog ovako važnog i neophodnog sadržaja. Nije neskromno reći da zbog značenja koje će imati Prezentacijski centar danas svjedočimo jednom povijesnom trenutku vrlo važnom za naš nacionalni park. Na jednom će se mjestu naći sve ono što smatramo da vrijedi pokazati posjetiteljima, od filmova i fotografija do muzejskih eksponata. Svake nas godine posjećuje sve više turista koji svakako zaslužuje znati više o našim prirodnim ljepotama i kulturnim vrijednostima. Nakana nam je da produljimo turističku sezonu jer držimo da su dva-tri ljetna mjeseca prekratka da bismo mogli govoriti o uspješnom turizmu. Mi smo na Plitvičkim jezerima u tome već učinili znatne pozitivne pomake, a ovaj je prezentacijski centar još jedan sadržaj koji vodi u tom pravcu, kazao je ravnatelj Sutić. I dodao kako se cijeli projekt vrijedan 18 milijuna kuna financira sredstvima ove ustanove koja je lani zabilježila čistu dobit od 36 milijuna kuna. O važnosti Plitvičkih jezera u gospodarskom smislu govorio je i župan Milan Jurković koji je pri tome istaknuo činjenicu kako je riječ o najvećem i najbogatijem ličkom resursu koji zapošljava gotovo tisuću ljudi, nacionalnoj vrijednosti koja je po mnogo čemu neprolazna i nemjerljiva.
 
Sezona za milijun
 
- Nisu Plitvička jezera slučajno proglašena svjetskom baštinom UNESCO-a, kao što slučajno ne dolaze niti odlični poslovni rezultati. Prije nekoliko godina svima nam je bio san milijunti posjetitelj Plitvičkih jezera. Lani je ta brojka gotovo dosegnuta, a prvi pokazatelji ove turističke sezone govore da bi se to ove godine moglo i ostvariti. Očuvanost ovog prostora i rad svih zaposlenika ove ustanove primjer su kako se valja brinuti o našoj prirodnoj baštini. Unatrag desetak dana započeli smo ili okončali radove na šest projekata u ovoj županiji. To nam govori da je krizna godina iza nas i da svakako imamo valjane razloge za optimizam, istaknuo je župan Milan Jurković. O posebnosti ovog dijela Hrvatske govorio je i ministar kulture Jasen Mesić. Posebno je zahvalio djelatnicima NP Plitvička jezera.
 
- Ovaj nacionalni park ste nakon Oluje zatekli devastiran, urušenih objekata, dotrajale ili uništene infrastrukture. Ubrzo ste se počeli vraćati ne bi li generacijama koje dolaze sačuvali ovaj biser, djelo Boga i prirode kojem se divi cijeli svijet. Kao javna institucija krenuli ste tada praktički od nule, a danas bilježite rekorde i ulažete u nove sadržaje. Ovdje želim izreći zahvalnost svima vama, od ravnatelja do svakog zaposlenika jer ste obavili i danas obavljate sjajan posao, rekao je ministar Mesić. U ime Vlade RH skupu se obratio potpredsjednik mr. Darko Milinović. Osvrnuo se na najnovije uspjehe hrvatske Vlade, na poziv EU komisije za završetak pregovora.
 
EU – "liga prvaka"
 
- Za taj veliki politički uspjeh zaslužni su mnogi, ali je svakako najzaslužnija Vlada premijerke gospođe Jadranke Kosor. Hrvatska je na korak do cilja kojega je predvidio i naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Taj ulazak u Europsku uniju, u »ligu prvaka«, našoj će domovini i svim njezinim građanima donijeti boljitak. S vremenom su utihnuli i euroskeptici koji su narod obmanjivali da ćemo u EU izgubiti pravo na neke naše tradicijske vrijednosti, na prodaju sira i vrhnja, na kolinje... Pred nama je još velik posao, ali mi nikada nismo bježali od posla. Pa samo do sada Hrvatska je preuzela i prilagodila se na 400 mjerila i odredbi koje su propisane od strane EU. NP Plitvička jezera odličan je primjer kako se boriti protiv recesije. Svojim će sredstvima izgraditi jedan novi sadržaj, dakle povećati kvalitetu i širinu svoje ponude. Mnogi nam nisu vjerovali da ćemo uspjeti 1991. i da ćemo 1995. godine u Oluji osloboditi našu domovinu. Nisu vjerovali niti da ćemo ostvariti željeni ciljeve na brojnim projektima. Ovdje danas dokazujemo svoju ustrajnost i nakanu da i dalje nastavljamo s ukupnom gospodarskim oporavkom pri čemu pobjeđujemo recesiju, rekao je između ostaloga potpredsjednik Vlade RH mr. Darko Milinović.
 
U društvu s ministrom Mesićem, a u pratnji ravnatelja ustanove mr. Šutića i župana Jurkovića, potpredsjednik Vlade Milinović je položio temeljni kamen za novi Prezentacijski centar.
 
Ovom su svečanom činu bili nazočni saborski zastupnici Emil Tomljanović i Ivan Bogović, državni tajnik mr. Dražen Jurković, zamjenici župana prof. Ivica Mataija i Milan Krmpotić, predsjednik Županijske skupštine Petar Krmpotić, načelnici općina i predstavnici brojnih ustanova i poduzeća. Blagoslov objekta i molitvu predvodio je korenički župnik vlč. Stjepan Zeba. Prema projektu izvođač radova zagrebačka tvrtka Eding trebala bi završiti polove obnove i uređenja objekta do studenog ove godine. Na ovaj će se način NP Plitvička jezera uključiti u europske trendove i zahtjevne standarde maksimalne zaštite, kao i znanstvene prezentacije bogatstava koje su im povjeren na čuvanje.
 
Nisu Plitvička jezera slučajno proglašena svjetskom baštinom UNESCO-a, kao što slučajno ne dolaze niti odlični poslovni rezultati. Prije nekoliko godina svima nam je bio san milijunti posjetitelj Plitvičkih jezera - prvi pokazatelji ove sezone govore da bi se to ove godine moglo i ostvariti. - Milan Jurković 
 
MARIN SMOLČIĆ
 
NOVI LIST, 19.06.2011.