Slobodna Dalmacija - Stari zanati u najstarijoj mlinici na Jadru, oživila je solinska tradicija

NEKOĆ JE IMALA 15 MLINOVA

Mlinski kamen u Gašpinoj mlinici u Solinu ponovno se okreće. U ovoj, najstarijoj mlinici na Jadru, opet se kao nekad melju žitarice, pa u gotovo izvornom ambijentu možete doznati sve o radu mlinskog mehanizma, o tome kako Rika svojom silinom ide u jažu i udara o "žlice" mlinskog kola koje priko vretena pokreće mlinski kamen. Draž je i u tome što tu možete odmah i kupiti brašno, taman prosijano i spremljeno u škartoc iz ruku meštra Tomislava Poljaka, kojega je Grad zadužio za skrb o mlinici. Naravno, sve je to osmišljeno u cilju oživljavanja solinske tradicije mlinarstva, starih zanata i običaja ovog podneblja i njihova predstavljanja domaćima i turistima -kazala nam je Jelena Žitko, direktorica Turističke zajednice grada Solina.

- Nedavno održanom Ljetnom noći u Gašpinoj mlinici počeli smo na jedan način i obilježavanje 300 godina od prvog pisanog spomena o mlinici, tako da će se događanja u njoj tijekom godine i nastaviti. Upravo se u mlinici održava i izložba starih običaja i zanata koju priređuje Udruga "Solinjani" - govori Žitko, dok Tomislav Poljak najavljuje kako se razmišlja i o stavljanju u funkciju još dva mlina. Mlinica je nekoć imala 15 mlinova i njezin se izgled stoljećima mijenjao, a u novom je ruhuza puk opet otvorenaurujnu 2008. nakon što ju je Grad Solin obnovio u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.

Tako radnim danom od 8 do 12, te poslijepodne od 17 do 20.30 sati možete posjetiti Gašpinu mlinicu, inače zaštićeni spomenik kulture, i osim obnovljenog mlina pogledati i izložene stare alate ovog podneblja, dakle Solina, ali i njegova susjedstva, doznajemo od Tomislava Poljaka koji nam pokazuje predmete stare i više od sto godina. Tu je polivača, stap, kolotur, vučija za vodu, kalup za postole i mišolovka Ivice Čerina Ćire, mlinsko kamenje za mali ručni mlin Tonća Sesartića, demijana, turanj i rešetka za mast Nikše Bonacina iz Sućurca, kameni sudoper Šimuna Jelaske iz Radunice.

Vagu iz "Marincelove" gostione s Blaca je donio Željko Spajić, bačvu za vino - vrataricu Hisen Zenunaj iz Gašpine mlinice, a Caldaleto -posudu u kojoj se držala žera za grijanje sobe, Pave Ozretić, a tu su naravno još i kar i kariola Ljube Poljakova. Stigli su i izlošci s Klisa, grablje i srp su od Davora Listeša, dok je i sam Tomo Poljak donija staru blanju i kosu. Stvarno vridi pogledat, a još kad iza toga predahnete u kafeu "Mlinica" gledajući kako se Rika, završavajući sa svojim "poslom" pjeni nizvodno, doživljaj je stvarno potpun.

•• Za vrijeme brojnih manifestacija tijekom ljeta imali smo prilike vidjeti kako Grad Solin ima velike potrebe za događanjima u kulturi, kako ima svoju publiku, jer bilo je puno ljudi koji su posjećivali izložbe, koncerte ili dramske predstave, što svakako ukazuje da kulturni život grada ne smije završiti s ljetom. U tom pravcu na neki me način raduje spoznaja da će Solin u vrlo bliskoj perspektivi, možda čak i iduće godine, dobiti jedan mali teatrin u Zvonimirovoj ulici - kazuje nam ravnatelj Doma kulture "Zvonimir" Špiro Žižić. Spomenuti prostor, koji je prvotno bio namijenjen gradskoj tržnici, adaptirat će se kako bi se u njemu mogle održavati dramske predstave, komorni koncerti, večeri poezije, predstavljanja knjiga, tribine i slični događaji.

- Isto tako vjerujem da ćemo u idućoj godini početi raditi na oživotvorenju jedne davne ideje, možda je malo i pretenciozno govoriti, o prostoru solinske galerije umjetnina, za koju vjerujem da bi trebala prethoditi budućem gradskome muzeju. Buduća galerija trebala bi se

Donesite izloške

•• Naši sugovornici pozivaju i druge građane, kako Solina tako i susjednih mjesta, da donesu svoje stare predmete i alate za izložbeni postav. Izlošci se samo posuđuju mlinici, a u svako doba ih vlasnik može tražiti natrag, veli Poljak.

Polivača, stap, kolotur, vučija za vodu, kalup za postole, mlinsko kamenje za mali ručni mlin i brojni drugi predmeti nalaze se u Gašpinoj mlinici, zaštićenom spomeniku kulture.
  

ANA DRAGIČEVIĆ
 

SLOBODNA DALMACIJA, 08.09.2011