Novi list - U Brinju postavili novu zbirku narodnog blaga

ENTOLOŠKA ZBIRKA ZA PROVEDBU PROJEKTA "KRIVAC" JE ZAVIČAJNI KLUB BRINJAKA U ZAGREBU
 
Zbirka rekonstruira proteklo vrijeme u brinjskom kraju, a njezinu vrijednost i značaj potvrdilo je i Ministarstvo kulture koje ju je uvrstilo u Registar kulturnog blaga RH.
 
Brinjaci ove godine prvi puta Dan općine proslavljaju na blagdan Velike Gospe, a za tu je prigodu upriličeno i svečano otvorenje Zbirke narodnog blaga općine Brinje. Od jučer je tako to potkapelsko mjesto bogatije za vrijednu cjelovitu etnološku zbirku, koja je javnosti predstavljena nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Brinja. Vijećnici i brojni uzvanici prošetali su od dvorane Vatrogasnog doma do 150 metara udaljene stare Dujićeve ili Dujkanove kuće ispod starog frankopanskog grada Sokolca, gdje su imali prilike razgledati 778 eksponata različite namjene, starosti, kvalitete i vrijednosti.
 
Prikupljanje i postavljanje zbirke inicirao je predsjednik Zavičajnog kluba Brinjaka Sokolac u Zagrebu Dragutin Perković, da bi projekt tijekom 3,5 godine većim dijelom provela radna skupina Kluba, uz doprinos općine Brinje, OŠ Luka Perković Brinje i pojedinih mještana.
 
- Zavičajni klub Brinjaka osnovan je u Zagrebu 1988. godine, a njegov doprinos kraju je tiskanje monografije "Brinjski kraj u prošlosti i sadašnjosti" 1995. godine te obilježavanje spomen-pločama povijesno značajnih ličnosti kraja. Kruna naše djelatnosti je osnivanje Zbirke narodnog blaga općine Brinje, a poticaj nam je bilo to što se nikada u povijesti brinjski kraj nije sustavno stručno obrađivao. Ponosan sam na darovatelje, iseljene Brinjake i žitelje, koji su prikupili bogatu lepezu eksponata, konzerviranih i obrađenih uz stručnu pomoć muzejske savjetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu Ivanke Ivkanec, rekao je Dragutin Perković.
 
- U vrijeme globalizacije od vitalnog je značenja sačuvati vlastiti identitet, pa je ova zbirka narodnog blaga za brinjski kraj značajan projekt. Ona je i u funkciji turističke ponude Brinja, zajedno sa starim gradom Sokolcem, rekao je brinjski načelnik Ivica Mesić koji je presjekao vrpcu i otvorio brinjski etno-muzej.
 
Eksponati su razmješteni unutar nekoliko prostorija u samoj kući te u dvorišnoj zgradi. Predstavljaju cjelovit prikaz organizacije porodičnog života u Brinju, uređene su kuhinja i spavaća soba, a izloženi su i brojni predmeti koji oslikavaju razne aspekte narodnog života, od održavanja higijene i izrade platna od konoplje, lana i vune do raznih gospodarskih pomagala i alata. Uz izvorne, folklorne predmete svoje su mjesto našli i raznovrsni industrijski proizvodi, koji su se "probili" u zatvoreno brinjsko domaćinstvo, poput gramofona iz 1955. godine na kojem je zasvirala narodna pjesma sa stare longplejke. Značaj ove zbirke koja rekonstruira proteklo vrijeme u brinjskom kraju potvrdilo je i Ministarstvo kulture koje ju je u prosincu 2008. uvrstilo u Registar kulturnog blaga Republike Hrvatske.
 
Tri dana fešte
 
U trodnevnom programu obilježavanja Dana općine Brinje i blagdana Velike Gospe predviđena su brojna kulturna, sportska i zabavna događanja. Na Veliku Gospu bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen križa na centralnom groblju, misa je u crkvi Uznesenja BDM u 10.30 i u 17 sati, a navečer će nastupati KUDovi Kuševac i Brinje te sastav Narodni dar. Također će u popodnevnim satima biti za posjetitelje otvoren stari Sokolac, odnosno kapela Presvetog Trojstva s dragocjenim freskama i dubokom kriptom pretvorenom u stalni izložbeni postav. Sutra će se u popodnevnim satima igrati nogometna utakmica između klubova Oštarije iz Josipdola i Sokolac iz Brinja, a navečer će na maloj placi u centru mjesta nastupati Maja Šuput i grupa Alf iz Ogulina.
 
U vrijeme globalizacije od vitalnog je značenja sačuvati vlastiti identitet, pa je ova zbirka za brinjski kraj značajan projekt.
 
M. KOSTELAC GOMERČlĆ

 NOVI LIST, 18.08.2011.