Zadarski list - Samostani oživljeni na fotografiji

U KLAUSTRU SAMOSTANA SV. FRANE OTVORENA IZLOŽBA "SAMOSTANI FRANJEVAČKE PROVINCIJE SV. JERONIMA"
   
Izložba fotografija svih samostana Franjevačke provincije sv. Jeronima jučer je otvorena u klaustru samostana sv. Frane. Otvaranju izložbe "Samostani Franjevačke provincije sv. Jeronima" nazočili su predstavnici županijske vlasti. Provincijal fra Jozo Sopta otvorio je izložbu, kazavši da su izložene fotografije dio nedavno završene izložbe koja je bila postavljena krajem prošle i početkom ove godine u Klovićevim dvorima.
 
- Pregledavajući sve fotografije uočili smo da nismo iskoristili ni dio građe s kojom raspolažemo. Dio toga su aviosnimke samostana koje je snimio fotograf Sergio Bobo, kazao je fra Jozo.
 
Fotografije prikazuju 24 samostana. Pojedini su obnovljeni, dok su neki prazni.
 
- Bez obzira jesu li nastanjeni ili ne, uvršteni su jer su to zavrijedili svojom ljepotom i vrijednošću. Upravo te osobine nas franjevce čine ponosnima i obnavljaju ljubav prema samostanima. Avosnimke pokazuju samostanske crvene krovove koji se nisu urušili te su znak da se obnavljaju. Ne mogu izostaviti zaslugu naše braće i ponosni smo da smo ih uspjeli urediti te su mnogi uložili trud da se održe. Brojni svećenici zaslužuju najveća državna priznanja zbog uloženog truda, kazuje fra Jozo.
 
Potom je provincijal fra Jozo demantirao priče da je crkva na teretu državnog proračuna.
 
- Naime, brojna naša braća u Njemačkoj i Argentini sudjelovala su u prikupljanju sredstava za obnovu samostana. Ujedno, nesebično su nam se javljali mnogi dobročinitelji. Zahvaljujem Ministarstvu kulture, konzervatorima te predstavnicima županijske i općinske vlasti na pomoći i razumijevanju, kazao je na kraju fra Jozo.
 
U klaustru samostana izložene su fotografije samostana sv. Antuna u Crikvenici, sv. Franje u Nerezinama, sv. Antuna u Puli, Pohođenje Marijino u Pazinu, sv. Franje u Rovinju, sv. Frane u Zadru, sv. Duje u Kraju, sv. Sabin u Daksi, Male braće sv. Franje u Dubrovniku, sv. Vlahe u Pridvorju, Gospe od snijega u Cavtatu i ostali.
 
U povodu osmastote obljetnice dolaska franjevaca u Hrvatsku, predstavljen je katalog izložbe "Milost susreta".
 
DRAGANA GLAVOČIĆ
ZADARSKI LIST , 18.06.2011.