Novi list - Bogat edukativni program namijenjen posebno djeci

"AKCIJSKI DAN" U MAKSIMIRU O OČUVANJU BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

U povodu Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti jučer se u zagrebačkom parku Maksimiru održao "Akcijski dan" s bogatim edukativnim programom, namijenjen svima, najprije djeci, o važnosti očuvanja i održivog korištenja biološke raznolikosti.
 
Organizatori događanja, koje se održava i u sklopu Međunarodnog desetljeća biološke raznolikosti, su časopis "Geo" u suradnji s Ministarstvom kulture, Državnim zavodom za zaštitu prirode, Javnom ustanovom "Maksimir" i Udrugom "Profesor Baltazar".
 
Bogatstvo biološke raznolikosti u Hrvatskoj te uzroci ugroženosti pojedinih vrsta, kao i važnost njihova očuvanja predstavljeni su na informativnim štandovima organizatora i udruga koje se bave očuvanjem prirode. Kako bi približili bogatstvo različitih vrsta u Zagrebu, 20-tak stručnjaka vode edukativne ture koje uključuju upoznavanje ptica, vodozemaca i gmazova, šišmiša, mrava, paukova, biljnih vrsta...
Na ulazu u park Maksimir na informacijskim mjestima može se doznati sve o krpeljima i komarcima....
  
Djeca sudjeluju u brojnim radionicama, primjerice u izradbi kućica za ptice i šišmiše, te u igraonicama i nagradnim igrama. Na maloj pozornici kod ulaza u Maksimir napravljen je Baltazar-grad, gdje se djeca mogu upoznati s profesorom Baltazarom i drugim likovima iz našeg crtanog filma te uživati u prigodnom zabavno-edukativnom programu.
 
Glavna urednica časopisa "Geo" Vanja Ratković istaknula je da edukativni časopis koji se bavi zaštitom prirode, organiziraju ovo događanje kako bi educirali javnost o izumiranju vrsta i na koji način to možemo zaustaviti.
 
Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković rekao je da u parku Maksimiru djeca ali i odrasli mogu saznati zašto je važno štititi prirodu. "Štitimo prirodu zbog toga da bismo u konačnici zaštitili i sebe, jer čovjek bez prirode jednostavno ne može", istaknuo je Marković. Štiteći prirodu u stvari štitimo najveći i najjači resurs Hrvatske, dodao je.
 
Svake se godine 22. svibnja obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj to je i Dan zaštite prirode. Upozorava se na zabrinjavajuću ugroženost biološke raznolikosti, ubrzano izumiranje vrsta i osiromašenje ekoloških sustava, zbog čega je ugrožen i čovjek.
    
Dosad je na Zemlji opisano gotovo dva milijuna vrsta, od kojih su većina kukci. No znanstvenici smatraju da ih je mnogo više, gotovo 13 milijuna, a po nekim procjenama i do 100 milijuna. (Hina)
    
NOVI LIST, 23.05.2011.