Novi list - Obnovljena senjska katedrala

KATEDRALA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U NOVOM RUHU

Obavljeni su planirani radovi na unutrašnjoj obnovi senjske katedrale Blažene Djevice Marije nakon što je posljednje uređenje tog iznimno vrijednog kulturno-povijesnog i arhitektonski zanimljivog spomenika kulture bilo još davne 2000. i 2001. godine. Za prošlogodišnjeg višemjesečnog posla misna slavlja za Senjane služena su, također u obnovljenoj crkvi BDM od Arta.

Obnovljeni su unutarnji plašt (zidovi i stropovi), sakristija, svetište, kor te glavni i bočni brodovi-lađe. Pod stručnim nadzorom konzervatora i povjesničara umjetnosti izvedena je i postavljena rozeta sa zanimljivim vitrajima na pročelju katedrale. Prilikom izrade projekta Arhitektonski biro ARBI tražio je stručnu pomoć liturgičara kako bi se zadovoljile sve norme uređenja interijera ovog značajnog sakralnog spomenika Župe i Grada Senja. Radove je izvela tvrtka GIVI iz Otočca pod građevinskim nadzorom senjskog As Inženjeringa.

Financijska sredstva su osigurali Ministarstvo kulture RH, Gospićko-senjska biskupija, Župe i Grad Senj i sponzori.

U novom ruhu senjske katedrale BDM posebno je upečatljiva na njezinom pročelju iznad glavnog ulaza rozeta, promjera 2,5 metara, koja se sastoji od 550 komada raznobojnog vitraj-stakla. Zahtjevni posao na rozeti obavljen je u atelijeru Borisa Rogića u Rijeci. Senjska rozeta je zamišljena kao kaleidoskop što će na podu i zidovima crkvenog zdanja u gradu pod Nehajem prodorom svjetla praviti zanimljive kolorističke oblike. (A. A.)
A. ATANASIĆ
 
NOVI LIST, 20.01.2012.