Glas Slavonije - Temeljita obnova kurije Normann Ehrenfels

OPĆINA BIZOVAC NASTAVLJA UREĐENJE BIZOVAČKOG PONOSA

Kurija Normann Ehrenfels u Bizovcu, koja je sagrađena u prvoj polovini devetnaestog stoljeća za potrebe vlastelinskih činovnika najvrjedniji je kulturno-povijesni spomenik na području bizovačke općine.

S obzirom na njezino zabrinjavajuće stanje, prije nekoliko godina počela je temeljita obnova ovog objekta, koja će zbog specifičnosti objekta, ali i financijskih troškova, ići u nekoliko etapa i obnavljat će se tijekom nekoliko godina.

"Obnova kurije Norman u kojoj je danas sjedište općinske uprave podrazumijeva cjelovito uređenje na način da se optimalno uskladi buduća namjena s izvornim vrijednostima utvrđenim konzervatorskom studijom izrađenom 2008. godine," doznajemo od načelnika općine Bizovac, Srećka Vukovića.

Od sveukupne površine prizemlja trenutno općinska administracija koristi 270 četvornih metara, dok je preostalih 250 četvornih metara potpuno neiskorišteno.

Konzervatorske smjernice ukazuju nam da je na zgradi potrebno temeljito urediti unutrašnje prostore, krovište, pročelje, podrum, dvorište, postaviti nove instalacije za vodovod, kanalizaciju, grijanje, struju, telekomunikacije i drugo.

U jesen prošle godine, nakon što je završena rekonstrukcija svih prozora na pročelju, djelatnici osječke tvrtke "God stolarija" izveli su i popravak nadstrešnice malog ulaznog trijema s južne strane zgrade.

Izvođenje stolarskih radova financijski su pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske s 80.000,00 kuna i Osječko-baranjska županija s 50.000,00 kuna.

"Za nastavak radova na uređenju ove stare visoke prizemnice u ovogodišnjem općinskom proračunu planirana je stavka u iznosu od 110.000 kuna, a uz općinska sredstva namijenjena obnovi, očekuje se i potpora Ministarstva kulture RH i Osječko-baranjske županije," najavio jeVuković.
L. ANIČIĆ

GLAS SLAVONIJE,  14.02.2012.