Hina - Vatroslavu Mimici nagrada za životno djelo festivala u Amiensu

Hrvatski redatelj Vatroslav Mimica sutra će na Međunarodnom filmskom festivalu u francuskom gradu Amiensu primiti nagradu za životno djelo "Licorne d'honneur", a u sklopu festivala bit će prikazana i retrospektiva njegovih filmova.

Nakon uručenja nagrade bit će prikazan njegov kratkometražni animirani film "Inspektor se vratio kući" te dugometražni "Događaj", a u sklopu retrospektive prikazat će se još tri kratkometražna i tri dugometražna filma.

32. međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, koji se održava od 16. do 24. studenoga bit će prikazana i retrospektiva hrvatskih filmskih klasika, a posebnim programom bit će predstavljeni i klasici Zagrebačke škole crtanog filma.

Francuska publika moći će pogledati film "Djevojka i hrast" Kreše Golika, "Ne okreći se sine" i "Samo ljudi" Branka Bauera, "H-8" Nikole Tanhofera, "Vlak bez voznog reda" Veljka Bulajića, "Rondo" Zvonimira Berkovića, "Slučajni život" Ante Peterlića, "Lisice" Krste Papića, "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića", "Izgubljeni zavičaj" Ante Babaje te "Samo jednom se ljubi" Rajka Grlića.

Program je nastavak filmskoga dijela Festivala hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici!" i ostvaren je u suradnji Francuske kinoteke, Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu, Hrvatske kinoteke, Zagreb filma i Hrvatskog audiovizualnog centra.

U sklopu manifestacije objavljena je i knjiga o hrvatskoj kinematografiji s tekstovima hrvatskih i francuskih kritičara kao dio kolekcije La mémoire vivante (Živuće sjećanje).

Hina, 15.11.2012.