Glas Istre - Skup posvećen Krsti Špoljaru


17. DANI ANTUNA ŠOLJANA U ROVINJU 11. i 12. SVIBNJA

   

Program Dana Antuna Šoljana počinje koncertom etno skupine Veja u petak u 21 sat u kazalištu Antonio Gandusio.


Pučko otvoreno učilište grada Rovinja i Društvo hrvatskih književnika priređuju 17. književnoznanstveni skup Dani Antuna Šoljana koji će se održati 11. i 12. svibnja, a posvećen je književnom opusu Krste Špoljora.

Program Dana Antuna Šoljana počinje koncertom etno skupine Veja u petak, 11. svibnja, u 21 sat u kazalištu Antonio Gandusio. Veja njeguje i izvodi tradicijsku glazbu istarskog poluotoka na sasvim nov, živ i izuzetan način, a skupinu čine Goran Farkaš (glas, min, violina, gajde), Saša Farkaš (udaraljke, gitara), Marko Pernić (glas, harmonika, gitara), Ljuban Rajić (udaraljke) te Sebastijan Demark (bas gitara).

U subotu, 12. svibnja, će u 9.30 sati biti položeni vijenci pod spomen-ploču na kući Antuna Šoljana, a sat kasnije u velikoj dvorani Doma kulture počet će književno-znanstveni kolokvij "Književni opus Krste Špoljara" na kojemu će osim književnika izlagati i studenti Filozofskog fakulteta iz Pule i Rijeke. Moderator je Stjepan Čuić.

Skup će izlaganjem pod naslovom "Antun Šoljan o Krsti Špoljaru" otvoriti Božidar Petrač, Vinko Brešić će govoriti potom o časopisima Krste Špoljara, Ljerka Car Matutinović o motivima otuđenosti u prozi Krste Špoljara, a izlaganje Božice Jelušić nosi naziv "Utroba riječi - Pogled na poeziju Krste Špoljara". Matija Šeremet će govoriti o nekim aspektima romana "Neprilike s muzom" ovog autora, a izlaganje Milana Rakovca naslovljeno je "Maestro Špoljar ili o piscima od kojih sam učio". Borben Vladović će usporediti romaneskne opuse Špoljara i Antuna Šoljana, a Jelena Uher i Mirela Matešić okončat će izlaganjem "Pravocrtan diskurz".

U 19.30 u kavani hotela Adriatic čitat će se poezija. Sudjeluju Boris Domagoj Biletić, Ružica Cindori, Ljerka Car Matutinović, Nada Galant, Božica Jelušić, Božidar Petrač, Milan Rakovac, Alessandro Salvi, Borben Vladović.

Skup se događa pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Rovinja, odnosno visokim pokroviteljstvom ministrice Andree Zlatar Violić. Glavni sponzor događanja je Maistra, a jedan od medijskih pokrovitelja je Glas Istre.


Krsto Špoljar
Krsto Špoljar (1930.-1977.) uz svoj je književni rad jednakovrijedne rezultate imao u brojnim drugim poslovima koje je zdušno obavljao, a jedan je od najzaslužnijih osoba u ostvarenju tada jednog od najvažnijih nakladničkih projekata - biblioteke "Pet stoljeća hrvatske književnosti". Rođen je u Bjelovaru, gdje je i maturirao, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je jugoslavistiku i hrvatski jezik. Dolaskom na studij u godini 1949./50. objavljuje svoje prve pjesme. Početkom pedesetih godina pokreće književne časopise "Literaturu" i "Galeriju" od kojih izlazi samo po jedan broj. Od 1953. surađuje u "Krugovima", gdje se javlja prvom prozom "Ana je otišla", a kasnije, uz prozu, objavljuje pjesme, kritike i prikaze. Sastavio je i dvije antologije: prvu, hrvatske ljubavne lirike pod naslovom Ljubav pjesnika 1956. i drugu, hrvatske satirične poezije Smijeh i rane 1957. Godine 1959. -1960. bio je i urednikom "Književne tribine". U zajedništvu s Miroslavom Vaupotićem sastavio je i bibliografski leksikon Književni godišnjak 1961, a uređivao je časopis "Republiku". Godine 1971. kratko je vrijeme na položaju direktora izdavačkog poduzeća Zora s kojeg je mjesta smijenjen zbog "afere" s Hrvatskom baladom pa je od 1972., sve do svoje prerane smrti 28. studenoga 1977., urednik istoimene edicije. Objavio je niz pjesničkih zbirki, romana, drama, novela i pripovijesti.

M. MEDIĆ
 
GLAS ISTRE, 09.05.2012