Novi list - Kolnica za buduće naraštaje

"KAKO SU ŽIVJELI NAŠI STARI" U MUZEJU GACKE U OTOČCU OTVOREN STALNI ETNOGRAFSKI POSTAV KOLNICA

U postavu je izloženo stotinjak starih uporabnih predmeta od drva, tekstila, vune, keramike i metala, koji svjedoče o kulturi stanovanja te o načinu života i rada ruralnih zajednica Gacke koji se održao sve do 70ih godina prošloga stoljeća.


Muzej Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu bogatiji je za stalni Etnografski postav Kolnica, ambijentalno uređen prostor u suterenu zgrade Učilišta sastavljen od tri tematske cjeline.

To su "kolnica", "prva kuća" i tradicijski uređena soba. Kolnica je naziv za objekt tradicijske arhitekture u kojem se drže zaprežna kola, poljodjelske alatke i ostali inventar iz seljačkog života, dok je "prva kuća" naziv za prostoriju s otvorenim ognjištem koja je bila središnja i najprostranija prostorija zadružnih kuća u prvoj polovini 20. stoljeća. Dio postava čini i multimedijalni prostor s mogućnošću audio i video prezentacija starih znanja, vještina i tradicijskog života Gacke.

U uređenje i opremanje etnografskog postava uloženo je više od 300 tisuća kuna, od čega je 60 posto osiguralo Ministarstvo kulture, 30 posto Grad Otočac, a deset posto sponzori i donatori.

Etnografski postav otvorili su predsjednica Gradskog vijeća Slavka Bogdanić i gradonačelnik Mario Barković, a članovi Folklornog društva Otočac pripremili su kratki prigodni program i prikazali kako se prije živjelo i radilo.

- Neki smo eksponate dobili kao poklon, a većina je otkupljena ili nanovo napravljena s obzirom da dosta toga nije uščuvano. Nije to od jučer, sakupljanje eksponata traje više od 20 godina, a samo uređenje prostora nekih pet godina. Ovom zbirkom ne samo da je obogaćena djelatnost Muzeja Gacke, nego i ukupna kulturno-turistička ponuda grada, a nadam se da će biti i veliki interes srednjoškolaca i osnovnoškolaca za upoznavanje starih zanata, alata i posuđa, rekla je ravnateljica Gackog pučkog otvorenog učilišta prof. Nada Avsec i pritom naglasila kako Učilište ove godine obilježava 50 godina djelovanja, pa je otvorenje postava ujedno početak obilježavanja te obljetnice.

- U postavu je izloženo oko stotinjak starih uporabnih predmeta od drva, tekstila, vune, keramike i metala, koji svjedoče o kulturi stanovanja te o načinu života i rada ruralnih zajednica Gacke koji se održao sve do 70-ih godina prošloga stoljeća, navela je između ostalog kustosica Muzeja Jadranka Prsa u opširnom prikazu postava.

Naglasila je kako je kreiranje postava oslonjeno na podatke koji su utemeljeni znanstvenim etnološkim istraživanjima i objavljeni u stručnoj literaturi. Dio izložaka prikupljen je zadnjih desetak godina od osnutka Muzeja do danas, dio čini ostavštinu Zavičajne zbirke Narodnog sveučilišta Otočac, a dio su i predmeti iz etnografske zbirke Osnovne škole Brlog, koja je u Domovinskom ratu evakuirana i smještena u Sveučilište. Etnografski postav upisan je u Registar kulturnih dobara RH i ima svojstvo zaštićenoga kulturnog dobra.

Barković: Ne bacajte stare alate i zapise, ostavite ih Muzeju Gacke

- Obišao sam nekoliko ovakvih etnografskih zbirki u gorskom dijelu Hrvatske i mogu reći da je ovo nešto čime se možemo ponositi i što je trebalo ovome gradu kao dio kulturne i turističke ponude, rekao je gradonačelnik Mario Barković. Za nove će generacije uz ove izloške trebati postaviti i šira obrazloženja jer i nama već blijede sjećanja na uporabnu funkciju tih predmeta. To je ono što će biti sačuvano iza nas, što će biti svjedok jednog načina života i jednog načina privređivanja koji ovdje nije bio ni prije ni sada lak. Mnogo toga je, na žalost, uništeno tijekom godina, ratova, pa i nebrige, jer kada se čiste stara domaćinstva, onda to sve završi na otpadu, rekao je Barković i apelirao da građani ne bacaju stare alate, predmete i zapise, nego da ih ostave Muzeju Gacke za buduće naraštaje.

KOLNICA

Kolnica je naziv za objekt tradicijske arhitekture u kojem se drže zaprežna kola, poljodjelske alatke i ostali inventar iz seljačkog života.
 
MANJA KOSTELAC GOMERČIĆ

 
NOVI LIST, 26.01.2012.