www.hina.hr - Nagrada Zvane Črnja zbirki "Lijepi prostori"

Nagrada "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja dodijeljena je Dunji Detoni Dujmić za zbirku ogleda o suvremenim hrvatskim prozaisticama naslovljenu "Lijepi prostori".

Objavom dobitnice nagrade danas su u Puli počeli 10. pulski "Dani eseja" u čijem su središtu ove godine politika i političari.

Povjerenstvo nagrade "Zvane Črnja", u kojemu su bili književnica Božica Jelušić, akademik Goran Filipi i predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Boris Domagoj Biletić, ove godine nije imalo nimalo lak zadatak jer je, kako je rečeno, konkurencija bila velika, a na natječaj koji je bio otvoren tri mjeseca prijavljeno 19 knjiga deset nakladnika.

"Značajan je podatak da je jedna mala književnost kao što je hrvatska uspjela proizvesti toliko knjiga eseja u jednoj godini", kazao je Biletić.

Zbirka "Lijepi prostori" svojevrstan je nastavak knjige "Ljepša polovica književnosti", prve povijesti hrvatskog ženskog pisma. U novoj, nagrađenoj knjizi obrađene su prozaistice koje su stvarale od 1949. godine do današnjih dana i koje se, kako je rekla Dunja Detoni Dujmić, prilično razlikuju od onoga skromnog korpusa hrvatske ženske književnosti opisanog u prvoj.

Ovogodišnji 10. Pulski dani eseja ponudit će oglede o politici i političarima iz perspektive petnaestak intelektualaca različitih profila iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a u raspravi će sudjelovati filozofi, sociolozi, bivši političari i književnici.

 

Hina, 19.10.2012.