www.glasistre.hr - Julije Klović, Michelangelo minijature


Velika izložba radova Jurja Julija Klovića, prva koja obuhvaća sve oblike stvaralaštva tog velikog hrvatskog majstora minijaturista, otvorena je u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

                                                                                                          FOTO: T. KRIŠTO/CROPIX
  
Kustosica izložbe Jasminka Poklečki Stošić istaknula je da je riječ o izložbi maloj brojem, no velikoj po tome jer nikada do sada na jednome mjestu nije bio okupljen tako velik broj Klovićevih djela iz tolikog broja inozemnih institucija. "Klović je bio veličanstven umjetnik i veliki majstor, i svi su radovi predstavljeni ovom izložbom prava remek-djela, koja se danas čuvaju u posebnim uvjetima u najprestižnijim svjetskim muzejima i knjižnicama", kazala je Poklečki Stošić.

Posvećena obilježavanju 30. obljetnice djelovanja galerije koja je dobila ime po slavnome slikaru i minijaturistu, izložba "Julije Klović - najveći minijaturist renesanse" po prvi put na jednome mjestu nudi pregled svih oblika njegova rada, od minijature preko crteža do grafike.

Galeriji je jubilej čestitao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, visoki pokrovitelj izložbe. "Juraj Klović je primjer da je Hrvatska zemlja koja je imala i imat će i uspješne ljude i velikane", kazao je Josipović te napomenuo da je izložba posvećena Kloviću odličan izbor za obilježavanje tako vrijedna jubileja.

Njome je obuhvaćeno 40-ak djela posuđenih manjim dijelom iz hrvatskih te većim iz uglednih međunarodnih institucija, u nastojanju da se na jednome mjestu povežu svi najvažniji sačuvani dijelovi Klovićeva opusa te da se biografski kontekstualiziraju kroz osvjetljavanje njegova odnosa prema mecenama.

Pariški Muzej Louvre, londonski British Museum i British Library, Britanska kraljevska zbirka iz dvorca Windsor, firentinska galerija Uffizi, Moderna galerija u Zagrebu, Zagrebačka nadbiskupija i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), samo su neke od institucija koje su se odazvale pozivu galerije i posudile svoja vrijedna djela za tu izložbu.

Otvorenju su nazočili brojni državni dužnosnici, među kojima ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, veleposlanici Italije, Francuske i Velike Britanije te mnogi drugi uglednici iz javnog života.

Najveći minijaturist renesansnoga razdoblja i jedan od najvećih sitnoslikara svih vremena, Juraj Julije Klović (1498. - 1578.), često nazivan i Michelangelom minijature, još je u svoje doba stekao glas i poštovanje najvrsnijeg umjetnika. Svoj je radni vijek proživio u Italiji, gdje je iluminirao brojne molitvenike, lekcionare i časoslove koje su naručivali najugledniji ljudi njegova doba. Tada, a i danas oni se čuvaju kao najveće dragocjenosti u trezorima najpoznatijih svjetskih knjižnica i muzeja.

Izložba je ostvarena uz pomoć Ministarstva kulture RH i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, u suradnji s talijanskim veleposlanstvom u RH i Talijanskim kulturnim centrom, a ostaje otvorena do 20. siječnja 2013. (Hina; snimio T. KRIŠTO/CROPIX)


www.glasistre.hr, 09.11.2012.