Hina - Predstavljen program 63. dubrovačkih ljetnih igara

Na Dubrovačkim ljetnim igrama sudjelovat će više od dvije tisuće hrvatskih i stranih umjetnika, koji će u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza izvesti više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih i folklornih predstava, najavio je intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender na konferencij za novinare u hotelu Excelsior, u povodu početka 63. Dubrovačkih ljetnih igara.
  

Festival će se tradicionalno otvoriti podizanjem festivalske zastave na Orlandov stup 10. srpnja u 21,05 sati, a scenarist i režiser ovogodišnjeg otvorenja je Joško Juvančić.

Govoreći o dramskom programu ravnateljica Dramskog programa igara Dora Ruždjak Podolski najavila je tri premijere.

Prvi premijerni naslov autorski je rad Saše Božića pod nazivom "Skup: Igre" i realizirat će se s Art radionicom Lazareti i nudi sjećanje gledatelja kultne predstavne "Skup", koja je praizvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama prije 54 godine te je izvedena tijekom 14 sezona.

Slovenski redatelj Tomaž Pandur postavlja u suradnji s HNK iz Zagreba Euripidovu "Medeju" koja će 3. kolovoza biti izvedena na Lovincu.

Oliver Frljić režirat će "Dantonovu smrt", koja će biti 20. kolovoza izvedena na tvrđavi Sveti Ivan.

Od ostalih dramskih izvedbi "Kralj Edip" u režiji Eduarda Milera bit će izvedena od 14. do 18. srpnja u parku Umjetničke škole te prošlogodišnja predstava "Kate Kapuralica" u režiji Darija Harjačeka igrat će se od 11. do 14 kolovoza ispod Svete Marije.

I ove godine na Igrama će nastupiti studentski teatar Lero koji će izvesti predstavu "Mjesečinom za Lady Macbeth" dubrovačkog autora Milana Milišića i u režiji Davora Mojaša.

Ravnatelj glazbenog dijela programa Ivan Repušić najavio je iznimno bogat glazbeni program ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara koji će otvoriti tradicionalno 11. srpnja Zagrebačka filharmonija, kojom će ravnati ruski dirigent Dmitrij Kitajenko s violončelisticom Monikom Leskovar, a festival zatvara 25. kolovoza Slovenska filharmonija uz nastup vodećih opernih zvijezda soprianistice Inve Mule i baritona Lea Nuccija pod ravnanjem Ivana Repušića.

Na ovogodišnjim Igrama nastupit će violinistička zvijezda Nigel Kennedy sa svojim kvintetom, potom pijanist Daniel Barenboim te pijanisti Pierre - Laurent Aimarda i Arcadi Volodosa koji će prvi puta nastupiti u Hrvatskoj.

Također nastupit će velika svjetska vilonistička zvijezda Ning Feng koji će nastupiti uz pratnju Thomasa Hoppea na glasoviru.

Dana 20. kolovoza u Dominikanskoj crkvi nastupit će jedan od najpoznatijih engleskih zborova The Choir of King's College Cambridge i Simfonijski orkestar HRT-a.

Također i ove godine na Dubrovačkim ljetnim igrama sudjeluju folklorni anslambli Linđo i Lado, a u sklopu popratnog programa bit će otvoreno nekoliko izložbi, predstavljena monografija Pera Kvrgića te prikazani filmovi s Filmskog festivala u Puli.

 

Hina, 05.07.2012.