Vjesnik - Andrea Zlatar: Svatko tko stane nogom na ulicu, stao je na komad baštine

GOSTOVANJE:    Emisija "In medias res"

Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić je naglasila da kulturu moramo sebi učiniti prepoznatljivom, te da ona nije određena za samo neke segmente društva, već da treba biti dostupna svima

 

                                                                                                                        FOTO:  IVAN ŠEBELJA

"Kultura je opće dobro i zajednički interes svih. Svatko tko ujutro kad se probudi i stane na ulicu stao je na jedan komad baštine.", rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gostujući u emisiji "In medias res" Hrvatske televizije. Ministrica je naglasila da kulturu moramo sebi učiniti prepoznatljivom, te da ona nije određena za samo neke segmente društva, već da treba biti dostupna svima.

Zlatar Violić je naglasila da bi gradovi već sada trebali odrediti, što su primarni projekti u smislu kulturne infrastrukture, pogotovo u kontekstu mogućeg kandididiranja zemlje tj. grada u projektu Europska prijestolnica kulture.

Inače, ove godine ta titula je pripala slovenskom Mariboru i portugalskom Guimaraesu, a sva mjesta za ovu prestižnu titulu popunjena su do 2019. godine.

Ministrica Zlatar Violić je naglasila da bi ona bila najsretnija kada bi taj projekt obuhvatio gradove istočne Slavonije, koji imaju prekrasnu baštinu, a potpuno neiskorištenu. "Slavonija je nešto što nije iskorišteno. Dvorci i gradići imaju niz neosvještenih točaka za razvoj", rekla je ministrica kulture.

Što se tiče moguće financijske potpore iz pretpristupnih fondova Europske unije za podupiranje ovog projekta, istaknula je da je to moguće ukoliko se oni prošire na socijalne projekte, jer nije moguće dobiti novac samo u svrhu kulture.


Govoreći o mogućem odlasku hrvatskih umjetnika nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u druge zemlje, Zlatar Violić je rekla da se prvenstveno hrvatskim umjetnicima treba pružiti mogućnosti u području obrazovanja, kako bismo ih zadržali.

Nužno je otvoriti niz poslijediplomskih studija i drugih edukacijskih programa, smatra ministrica kulture, kako umjetnici ne bi morali putovati van.

Rekla je i da je važno da se umjetnici vežu uz projekte, tj. da imaju financijsku stabilnost. "Važno je da umjetnici ne ovise o tome npr. hoće li imati godišnju ulogu ili hoće li snimati film iduće godine, već da se kroz projekte vežu za ostanak u Hrvatskoj.

Važno je da znaju npr. sad ću tri godine plesati u Hrvatskoj,  jer radim na tom projektu koji traje tri godine", rekla je Zlatar Violić.

Ministrica je istaknula i da je i važno da na razini lokalne zajednice postoje servisi koji bi upućivali zainteresirane na stipendije i slično.I.KE./VJESNIK.HR, 17.01.2011.