www.hina.hr - Nagrada "Gjalski" pripala Nikoli Đuretiću

Književna nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" dodijeljena je Nikoli Đuretiću za knjigu "Almanah smrti i nestajanja", objavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Dvorcu Gjalski u Zaboku. Knjigu i laureata predstavio je član prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade

Ivica Matičević.                                                                                                                              FOTO: HINA


"Đuretićevim pripovijedanjem upravljaju dvije misli: misao o otporu i misao o priči. Aristotelovska pozicija koja brani autonomiju priče kao uporišne kreativne strukture za dohvaćanje temeljnih istina o životu i svijetu čini se posve očekivanom, naravnom za nekoga tko pripovijeda, piše i razmišlja u pričama", istaknuo je Matičević obrazlažući nagradu.

Knjiga "Almanah smrti i nestajanja" zbirka je pripovijedaka, novela i crtica. Priče su, kako je rekao Đuretić, napisane za neka "druga, mirnija i bolja vremena". One su, dodao je, "svojevrsna opomena protiv zaborava, jer zaborav svega onoga što se zbivalo u našim životima i životima svih onih prije nas samo je još jedan oblik smrti i nestajanja".

Nagradu Gjalski dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, uz potporu Ministarstva kulture, Krapinsko–zagorske županije te Poreča i Crikvenice, prijateljskih gradova grada Zaboka.

Nagrada se sastoji od povelje, plakete s likom Ksavera Šandora Gjalskog i novčane nagrade.

Proglašenje pobjednika književne nagrade Gjalski uvod je u cjelotjednu kulturnu manifestaciju Dani K.Š. Gjalskog u sklopu koje će od 22. do 27. listopada biti održan niz kulturnih priredaba.

Dane otvara likovna izložba "Donacija Matijaš – 123 umjetnička djela hrvatskih autora" u Velikoj galeriji u središtu Zaboka. Tijekom Dana K.Š. Gjalskoga bit će izvedena i kazališna predstava "U zajedničkom stanu", a manifestacija završava u subotu svečanom dodjelom književne nagrade Gjalski u osnovnoj školi K.Š. Gjalskoga.

HINA, 18.10.2012.