Slobodna Dalmacija - U Splitu otvorena izložba o Dioklecijanu

Izložba posvećena caru Dioklecijanu i njegovoj povezanosti sa splitskom palačom otvorena je danas u Muzeju grada Splita gdje će je posjetitelji moći razgledati u iduća dva mjeseca.


Izložba nosi naziv "Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Pius Felix Invictus Augustus i njegova palača u Splitu", a po riječima ravnateljice Muzeja Elvire Šarić Kostić predstavljeni su originalni muzejski predmeti - modeli, rekonstrukcije, odljevi skulptura i reljefa te multimedijalni i tekstualno-slikovni prikazi. Posebno je istaknula da je jedan eksponat dar Narodnog muzeja iz Zaječara (Srbija), čiji je ravnatelj Boro Dimitrijević nazočio današnjem otvaranju izložbe.

Među izloženim eksponatima je menza - mramorni stol - iz careve blagovaonice, spojena od 28 fragmenata, rad Hrvatskog restauratorskog zavoda, rekao je autor izložbe i prateće publikacije, povjesničar umjetnosti prof. Joško Belamarić, koji je naglasio kako je cijelo ozračje izložbe "vrlo dojmljivo".

Belamarić, koji se, kako je rekao, godinama "opsesivno bavi" istraživanjem Dioklecijana, ističe da je do danas ostalo niz nepoznanica i otvorenih pitanja u vezi Dioklecijana.

"Dioklecijan, rimski car, 1. svibnja 305. godine je svojom voljom napustio tron, na kojem su ga podanici štovali kao boga koji je sišao na zemlju, te se uputio u splitsku palaču rekavši da ide svojim rukama saditi kupus u Splitu. Taj Dioklecijanov čin odreknuća od moći šokirao je njegove suvremenike, a sličnog primjera nemamo u povijesti", kazao je prof. Belamarić.

U povijesti je Dioklecijan ostao upisan kao "najgorljiviji progonitelj kršćana" te iz njegova vremena potječe glavnina naših svetaca, podsjetio je Belamarić. "No, gledajući s druge strane, njegov se lik našao naslikan na svodovima humanističkih studiola jer ga se uzimalo za primjer cara-filozofa koji se znao svojom voljom distancirati od ispraznosti svih izazova vlasti", istaknuo je prof. Belamarić.

Izložba predstavlja "silnu dokumentaciju" o Dioklecijanu, ali se ne zna je li ona paganska ili kršćanska tako da nam "pravi lik Dioklecijana još uvijek izmiče", rekao je.

"U kojim se okolnostima Dioklecijan odlučio povući s carskog trona, koje su okolnosti njegove smrti, pitanja su koja ostaju bez odgovora", istaknuo je Belamarić.

Otvarajući izložbu, dogradonačelnica Splita Anđelka Visković je istaknula kako je ta izložba veliki kulturni događaj i dio je prakticiranja kulturnog turizma. Ona je i "važan dio kandidature Splita za europsku prijestolnicu kulture", naglasila je Visković.

Pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac je ocijenio kako je splitska izložba o Dioklecijanu "iznimno važna" i začetak je "puno većeg zahvata" kojim se želi prezentirati sjećanje na rimske careve.

Današnja izložba o Dioklecijanu otvorena je uoči večerašnjeg otvaranja tradicionalnih Dioklecijanovih dana koji se održavaju već osmu godinu. (Hina)


SLOBODNA DALMACIJA, 17.08.2012.