Novi list - Ministarstvo kulture pokreće istraživanje o knjižnoj sceni


Ministarstvo kulture će u travnju kandidirati Pulu za grad knjige UNESCO-a u 2014. godini. Pula je izabrana jer u Hrvatskoj vodi najkvalitetniji sajam knjiga, Sa(n)jam knjige u Istri.
   

Motivirano nezadovoljavajućim stanjem na području knjiga u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture pokrenut će istraživanje među autorima, nakladnicima i knjižnicama, korisnicima njihove potpore, kojemu je cilj poboljšati djelatnosti Ministarstva vezanih uz knjigu i knjižnice, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić rekla je kako je poticaj došao i od rezultata nedavnog istraživanja inicijative Knjižni blok, koje je pokazalo da Hrvati čitaju ispod svjetskog prosjeka te da njih više od 50 posto kao glavni razlog zbog kojega nisu kupili ni jednu knjigu navodi da im knjige ne trebaju, niti ih zanimaju.

Istraživanje bi kroz 163 pitanja trebalo utvrditi kako se percipira uloga Ministarstva kulture u krugovima vezanima uz knjigu, saznati što predstavnici struke misle kako bi Ministarstvo trebalo raditi, te utvrditi smjer budućih promjena u njegovu radu. Upitnik će obuhvatiti gotovo 1567 ispitanika, među kojima je najviše autora, njih 900, potom 363 nakladnika i 204 knjižnice.

Među ostalim, ispitanici će izraziti svoje zadovoljstvo ili ocjenu funkcioniranja određenih udruga i institucija s tog područja, položaja časopisa, književih manifestacija i nagrada, statusa autora, poticanja knjižara te stanjem u knjižnicama.

Istraživanje bi trebalo biti potpuno besplatno jer su stručni suradnici sa sveučilišta u Osijeku i Zadru donirali svoj rad u pripremi ankete, djelatnici Ministarstva radit će u okviru redovitog posla, a usmenim putem anketu će provoditi studenti izdavaštva i knjižničarstva, što će im se bodovati kao volonterski rad u struci.

Osim samog printanja materijala istraživanje neće koštati ništa, rekla je Zlatar, ustvrdivši da ono znači i početak otvaranja komunikacije Ministarstva kulture s obrazovnim institucijama.

Zlatar je najavila i da će Ministarstvo kulture u travnju kandidirati Pulu za grad knjige UNESCO-a u 2014. godini. Pula je izabrana jer u Hrvatskoj vodi najkvalitetniji sajam knjiga, Sa(n)jam knjige u Istri, istaknula je Zlatar, ostavivši mogućnost da ove godine taj hrvatski grad neće biti izabran s obzirom na to da je u konkurenciji i Oxford. (Hina)

NOVI LIST, 09.03.2012.