Hina - Počele 52. glazbene večeri u sv. Donatu

Svečanim koncertom Mađarskog simfonijskog orkestra „Savaria“ večeras su na rimskom Forumu u Zadru otvorene 52. glazbene večeri u sv. Donatu.

Pod ravnanjem zadarskoga dirigenta Ede Mičića, orkestar "Savaria" i solisti Bože Jurić - Pešić (tenor) i Željko Zaplatić (bariton) predstavili su partiture iz zadarskih arhiva 19. stoljeća: uvertiru operi "La madre slava", koju je njen autor Nikola Strmić posvetio J. J. Strossmayeru, i „Motetto nella Messa per la solennita di Santa Anastasia" Luigija Basinella. Također su izveli Devetu Simfoniju Antonina Dvořaka.

Na programu Večeri je 12. srpnja Deveta somfonija Ludwiga van Beethovena. U zadarskoj Katedrali sv. Stošije izvest će je Simfonijski orkestar i zbor HRT-a pod ravnanjem osnivača Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Pavla Dešpalja.

Glazbene večeri traju do 11. kolovoza, a bit će održano ukupno 10 koncerata na više lokacija u povijesnoj jezgri Zadra. Uz sv. Donat i Forum, glazbene večeri priređivat će se i u katedrali Sv. Stošije, Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta te na Poljani Šime Budinića. Ove godine održat će se i predstavljanje monografije u povodu pola stoljeća organiziranja tog glazbenog festivala.

Između ostalih, na festivalu će nastupiti brazilski gitarist Daniel Wolff, slovenski puhački kvintet Artvento, barokni ansambl Responsorium, ansambl za ranu glazbu Symblema, Dialogos pod umjetničkim vodstvom Katarine Livljanić, Zadranke na radu u Francuskoj, Zadarski komorni orkestar.

Hina, 05.07.12.