Glas Slavonije - Koncert Zbora Ruske državne kapele u Đakovu

GOSTI IZ RUSIJE ODUŠEVILI PUBLIKU SVOJIM NASTUPOM 

- Ovo je božanstveno jedan je u nizu komentara oduševljene publike koja je preksinoć dupkom ispunila đakovačku katedralu gdje je održan kulturni događaj godine, nastup zbora Ruske državne kapele, koji je izveo Hrvatsku misu Borisa Papandopula.

Više od 60 članova ruskog zbora svojim je iznimnom glasovima, u specifičnoj akustici đakovačke katedrale, vodilo publiku kroz izvedbu skladbi Gospode pomiluj, Slava, Vjerovanje, Svet, Blagosloven i Jaganjče Božji. Zborom je ravnao Valerij Poljanski. Kao solisti su nastupili Anna Pegova (sopran), Ljudimila Kuznjecova (mezzosopran), Oleg Dolgov (tenor), te Evgenij Lieberman (bariton). Nastup gostiju iz Rusije sa zanimanjem su pratili đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons.dr. Marin Srakić, pomoćni biskup Đuro Hranić, gradonačelnik Zoran Vinković, dogradonačelnik Ivica Mandić sa suprugom Ankicom i mnogi drugi. Inače, Zbor je u Đakovo došao u okviru svoje europske turneje; prije Đakova nastupili su u Poreču i Zagrebu, a nakon Hrvatske slijedi turneja po Srbiji. Organizatori ovog gostovanja su Đakovačko-osječka nadbiskupija i Grad Đakovo, koji zajednički i financiraju taj događaj, uz sudjelovanje Ministarstva kulture. Ovaj je zbor u samom vrhu zborskog muziciranja, a njegov dirigent Poljanski miljenik je i publike i kritike. Za Rusku državnu kapelu, osnovanu 1971., ističe se daje najljepši spoj ljudskog glasa kao najljepšeg instrumenta i glazbe kao najplemenitije umjetnosti, da je savršeni rezultat jasnoće zvuka i snage interpretacije.

Njihov nastup svi doživljavaju kao događaj što se pamti zauvijek. Upravo tako doživjeli su ih i Đakovčani, nagradivši ih velikim pljeskom na početku i na kraju nastupa.

ZAJEDNO PJEVALI BOGORODICE DJEVO

Posebno svečano bilo je na samom kraju nastupa kada je zajedno sa zborom Ruske državne kapele zapjevao đakovački Mješoviti katedralni zbor. Skupa su izveli skladbu Sergeja Rahmanjinova Bogorodice Djevo (Radujsja).
 
MAJA MUŠKIĆ
 
GLAS SLAVONIJE, 24.04.2012.