Biškupić nakon posjeta Južnoj Americi

Slika Vjesnik

Hrvatska dijaspora očekuje jaču suradnju s maticom
 
ZAGREB - Jačanje kulturnih i znanstvenih odnosa sa zemljama Južne Amerike u kojoj živi najstarija hrvatska dijaspora jedna je od strategija Ministarstva kulture, izjavio je u petak ministar kulture Boo Biškupić, nakon desetodnevnog posjeta Čileu, Argentini i Urugvaju.

Hrvatska dijaspora je očekivala i očekuje jaču suradnju s matičnom zemljom, jer ne žele samo bolje upoznati hrvatsku znanost, kulturu, tradicijsku umjetnost, jezik i književnost nego i vlastitu kulturu predstaviti u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, rekao je Biškupić.

Tijekom boravka u Južnoj Americi ministar kulture potpisao je tri ugovora o kulturnoj suradnji - dva s ministrima kulture Čilea i Urugvaja te ugovor o programu kulturne suradnje s Argentinom za razdoblje od 2007. do 2010. U Čileu je otvorio spomenik ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću, rad nedavno preminulog istaknutog umjetnika Vaska Lipovca. Uglednim Čileancima hrvatskog podrijetla ministar Biškupić darovao je vrijedna izdanja Leksikografskog zavoda Miroslava Krleža. Održao je predavanje o političkim prilikama u Hrvatskoj i regiji, a upoznao ih je i s naporima Hrvatske za ulazak u euroatlantske integracije.

U “Museo Nacional de Arte Decorativo“ u Buenos Airesu Biškupić je otvorio izložbu „ Hrvatska tradicijska kultura“, koja će 2. kolovoza biti postavljena i u Čileu. Na Sveučilištu u Buenos Airesu nazočio je potpisivanju ugovora o otvaranju prvog lektorata hrvatskog jezika, a posjetio je i sajam knjiga na kojem je sudjelovala “Školska knjiga”.

Biškupić je najavio da će se u Zagrebu u idućih nekoliko godina predstaviti argentinska i čileanska umjetnost. (Hina) 

VJESNIK, 21./22.04.2007.