Hrvatski restauratorski zavod 'otvara' svoja vrata

Hrvatski restauratorski zavod 'otvara' svoja vrata

ZAGREB, 15. travnja 2015. (Hina) - Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) 'otvara' svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima 16. i 17. travnja kako bi javnosti približilo samozatajnu konzervatorsko-restauratorsku djelatnost i ukazao na važnost očuvanja baštine.

Dani otvorenih vrata HRZ-a formalno se 'vežu' uz dva razloga - jedan od njih je Svjetski dan baštine što se obilježava 18. travnja, a proglasilo ga je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline - ICOMOS 1983. godine. Od tada sve institucije povezane sa zaštitom baštine pokušavaju učiniti nešto što bi povećalo 'vidljivost' njihova posla pa tako i HRZ kao član ICOMOS-a, istaknuo je njegov ravnatelj Mario Braun koji je za Hinu i sažeo bogati program što ga je taj zavod pripremio.

Drugi je razlog što HRZ sustavno nastoji povećati svoju vidljivost jer, objasnio je Braun, restauratorska struka je samozatajna i upravo radi toga i pokušavamo kod mlađih generacija i školske populacije razvijati odnosi ljubav prema baštini i potaknuti ih da ju čuvaju. Jer, rekao je, baš će mladi biti ti koji će u budućnosti stvarati novi odnos prema baštini, a Zavod pokušava predstaviti i ono na čemu sada radimo te promovirati novi i pažljiviji odnos prema baštini.

Program će, najavio je Braun, u četvrtak, 16. travnja, početi radionicom za male restauratore koja će biti organizirana u kapeli sv. Roka na Rokovu perivoju u kojoj HRZ već nekoliko godina intenzivno obnavlja oltar koji je bio jako uništen u požaru 1976. godine. Radionica je priređena za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u dobi od pet do 14 godina koje će restauratori poučiti kako pomoću restauratorskog pribora - drvenog štapića, vate i vode - mogu odstraniti preslike s prebojanih daščica kako bi se otkrila skrivena slika, a djeca će svoja restauratorska postignuća dobiti na dar.

U kapeli će biti održana i predavanja o istraživanjima i radovima na oltaru koji bi trebali biti gotovi do kraja ove godine kako bi se obilježilo 360 godina od podizanja kapele i 260 godina od posvećenja oltara koji se prvobitno nalazio u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu.

Iza vrata restauratorskih radionica i 'poliklinika za umjetnine'

Zavod će u petak, 17. travnja, pak cijeli dan otvoriti svoje radionice, pa će tako na Zmajevcu (Šalata) posjetitelji moći obići restauratorske ateljee za štafelajno slikarstvo i polikromiranu skulpturu i spomen sobe kipara Vanje Radauša, te pogledati projekcije filmova o HRZ-u, Apoksiomenu i Vanji Radaušu.

U prostorijama Zavoda u Ilici bit će im predstavljen projekt graditeljske baštine, a moći će obići i restauratorske radionice za tekstil, papir i kožu.

Poslijepodne će prostori Zavoda na Zmajevcu 'postati poliklinika za umjetnine' za koju neće trebati uputnica što je, rekao je Braun, primjer kojim želimo pokazati proaktivniji odnos prema zaštiti baštine. Objasnio je kako će u 'polikliniku' moći doći svi koji imaju neki predmet - sliku na platnu, drvu ili papiru, skulpturu od drva ili kamena, grafiku, komad namještaja, tekstilni ili arheološki predmet, koji im je važan i žele ga sačuvati te dobiti savjet što oni sami mogu učiniti kako bi zaštitili dragi im predmet.

Uz zagrebačke odjele u Ilici 44 i na Šalati (Zmajevac 8), za javnost vrata svojih radionica u petak, 17. travnja, otvaraju i restauratorski odjeli u Splitu, Ludbregu, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku. Tako će, primjerice u Ludbregu biti održana izlaganja o radovima na propovjedaonici crkve Presvetoga Trojstva u Ludbregu i oltaru franjevačke crkve u Varaždinu, a bit će prikazan i film o HRZ-u, dok će u Splitu posjetitelji moći čuti izlaganje o projektu obnove i zaštite Buvininih vratnica na splitskoj katedrali. Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline - ICOMOS je stručna udruga koja se bavi očuvanjem, zaštitom i promicanjem kulturne baštine. Osnovana je 1965. godine u Varšavi na temelju 2. rezolucije donijete na 2. Međunarodnom kongresu arhitekata i specijalista za povijesne građevine u Veneciji krajem svibnja 1964. Na istom je Kongresu donijeta i čuvena Venecijanska (ili Mletačka) povelja koja, pored Atenske povelje iz 1931. godine, predstavlja jedan od temeljnih dokumenata o konzerviranju i restauriranju do naših dana.

ICOMOS je 18. travnja 1982. godine predložio da se ustanovi datum kojim bi se obilježila raznolikost baštine u cijelome svijetu. Ta je ideja razrađena i usvojena na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u studenom 1983. godine kada je 18. travanj proglašen Svjetskim danom baštine.

(Hina) xipet ydgk