http://mm.hina.hr/ - Započele 44. Varaždinske barokne večeri

VARAŽDIN, 19. rujna 2014. (Hina) - Koncertom ansambla Accademia Bizantina iz Ravenne i varaždinskog katedralnog zbora Chorus Angelicus te nastupima solistica Rodice Vice, Ane Lice i Delphine Galou pod dirigentskom palicom talijanskog čembalista i dirigenta Ottavia Dantonea večeras su u varaždinskoj Katedrali započele 44. Varaždinske barokne večeri.

Na programu prvog koncerta ovogodišnjeg festivala našla su se djela baroknih majstora Corellija, Vivaldija, Handla i Geminianija.

Otvarajući festival, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš poručio je da barok nosi "to nešto" u sebi što nas čini boljim ljudima, dok je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo da su barok i kultura način života Varaždinaca, da je barok zapisan u njihovom genetskom kodu.

Upravo iz činjenica da se kultura u Varaždinu živi, predana je prijava za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, rekao je Habuš, ističući da su upravo Barokne večeri najjači ambasador Varaždina u Hrvatskoj i izvan zemlje.

Talijanska veleposlanica Emanuele D Alessandro izrazila je zadovoljstvo što je Italija zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u vrijeme kada predsjeda Europskom unijom. Naglasila je da je kulturna suradnja dviju zemlja nastavak odlične suradnje na političkom i gospodarskom području. Najavila je nastup niza talijanskih ansambala te nastavak kulturne suradnje i nakon završetka festivala. Riječ je o izložbi "Svjetlost baroka" od 28. listopada do 31. siječnja u Zagrebu, u sklopu koje će se izložiti 33 djela poznatog talijanskog umjetnika Giovania Francesca Barbieria.

Zbog velikog interesa za prvi koncert, organizatori su svima onima koji nisu uspjeli nabaviti ulaznice osigurali praćenje otvorenja i koncerta na "vodenom zidu" na glavnom gradskom trgu. Nakon svečanosti otvorenja u Katedrali, uslijedio je i vanjski dio koji je na glavnom trgu Varaždincima i njihovim gostima ponudio svjetlosni performance, odnosno multimedijalni spektakl, kao spoj modernog s tradicijom baroka kroz umjetnički izričaj.

Već sutra program se nastavlja koncertima Camerata Garestina te Venice baroque consort, dok je u nedjelju na rasporedu koncert Laure Vadjon i Igora Davidovicsa te Varaždinskog komornog okrestra. U ponedjeljak će se predstaviti Krešimir Has na orguljama, dok će Yasunori Imamura izvesti koncert pod svijećama na vihuela-baroknoj gitari. Utorak je rezerviran za koncert turskog Pere ensemble iz Istanbula pod umjetničkim vodstvom Mehmeta Yesilcaya. Od srijede do petka na programu su koncerti Accademia Degli Astrusi, Ansmabla instrumenta musica iz Dresdena, te u petak Barkong orkesta La magnifica comunita.

U petak, kao popratni program Baroknih večeri, održat će se simpozij "Život i djelo Jurice Muraja", a u subotu 27. te nedjelju 28. rujna svoj će koncert održati Barokni ansambl Xarabande. U subotu je na rasporedu i koncert Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, koji se nakon duljeg vremena vraća u Varaždin, te Hrvatskog baroknog ansambla.

U ponedjeljak, 29. rujna hrvatsku kulturnu baštinu predstavit će ansambl Lado. Sljedećeg, posljednjeg dana Varaždinskih baroknih večeri dodijelit će se festivalske nagrade. Osim u Varaždinu te u dvorcu Trakošćan, dio koncerata održat će se i u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu i Belecu te u Krapini, Prelogu i Križevcima. (Hina) xskal ytrVARAŽDIN,HR 19.09.2014. (Hina)