Regija
DANI EUROPSKE BAŠTINE U VUKOVARU

Prezentacija obnove IV. kurije vlastelinstva Eltz
Objavljeno 3. listopada, 2014.

VUKOVAR – U okviru manifestacije Dani europske baštine kojoj je osnovni cilj predstavljanje bogatog nasljeđa i kulturnih raznolikosti europskog kontinenta – u Vukovaru je prezentirana obnova Kurije IV., vlastelinskog sklopa Eltz.

Kako je pritom istaknuto u vukovarskom Konzervatorskom odjelu, Dani europske baštine također imaju zadatak upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja vrednota baštine, a manifestaciju u Hrvatskoj organizira Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturne baštine, s brojnim sadržajima koji će se odvijati, a počeli su još 18. rujna, zaključno do 12. listopada.

Prema rečenome jučer u Vukovaru, Kurija IV. – Inspectoratum, u Županijskoj ulici, u Vukovaru, dio je vlastelinskog sklopa obitelji Eltz koja je obilježila povijest vukovarskog kraja, a u spomeničko-graditeljskom smislu jedna je od najmonumentalnijih feudalnih arhitektonskih cjelina u Slavoniji. Prema riječima konzervatorice Dragane Drašković, sagrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća za potrebe nadzorništva vlastelinstva kao četvrta u nizu kurija u kojima je bila smještena uprava vlastelinstva. Izvedena je kao kasnobarokno-klasicistička prizemnica. U Domovinskom ratu ova je kurija potpuno razorena, a obnovljena je 2012. godine, u sklopu kompleksnog i financijski vrlo zahtjevnog projekta pod nazivom „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol“, financiranog sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i zajmom Razvojne banke Vijeća Europe.

Pročelja i volumen zgrade obnovljeni su kao faksimil povijesne zgrade, prema rezultatima konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, dok je u unutrašnjosti zadržan izvorni tlocrtni raspored uz prilagodbu suvremenim standardima. Nakon obnove, u Kuriji IV. smješteni su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Vukovaru, uprava Muzeja vučedolske kulture i Državni arhiv u Vukovaru.

S.Butigan

Ova kurija sagrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća za potrebe nadzorništva vlastelinstva

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike