Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOZNAJEMO

Varaždinske barokne večeri 2015. sele se na Stari grad

barokne večeri
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
31.07.2014.
u 11:00

Veliki spektakl uz 45. obljetnicu priprema se u suradnji s Francuzima, a slavljenički festival će spektakularno otvoriti glasoviti vokalno-instrumentalni sastav Le Concert Spirituel

Iako su pred nama 44. Varaždinske barokne večeri, ono što je ovih dana zagolicalo maštu zaljubljenika u baroknu glazbu je najava spektakularnih, jubilarnih 45. Varaždinskih baroknih večeri koje se već pripremaju u suradnji s Francuskom, koja će iduće godine biti zemlja partner.

Do sada je javnost imala prilike doznati samo kako će otvorenje biti spektakularno i besplatno, a više o njemu za Večernji list rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i izvršni organizator Festivala Raymond Rojnik.

Glasoviti ansambl

- Slavljenički festival će spektakularno otvoriti glasoviti vokalno-instrumentalni sastav Le Concert Spirituel, ansambl koji nosi ime prvog francuskog ansambla koji je nastupao na privatnim koncertima u 18. stoljeću, no za Francuske je revolucije prestalo djelovati. Ime mu je obnovio Herve Niguet 1987. godine okupivši glazbenike koji nastupaju na starim glazbalima i oživljavaju repertoar glazbe koji se nekoć izvodio u dvorcu Versailles. Kroz godine proširili su svoj repertoar djelima drugih baroknih majstora, stekavši ugled u svijetu kao jedan od najautoritativnijih baroknih ansambala - najavio je Rojnik dodavši kako će 45. Barokne večeri biti otvorene 18. rujna 2015. godine na Starom gradu.

- Grandiozno otvorenje slavljeničkih 45. Varaždinskih baroknih večeri ipak neće proteći uz francusku baroknu glazbenu ostavštinu, već uz najpoznatije djelo njemačko-engleskog baroknog majstora G. F. Handela – Glazbu za kraljevski vatromet - kazao je Rojnik.

Slavljeničke 45. Varaždinske barokne večeri nagodinu bit će i sastavni dio Festivala Francuske u Hrvatskoj, manifestacije koja će hrvatskoj publici približiti francusku kulturu, ali i svakodnevni život, gospodarstvo, gastronomiju i sport.

Festival Francuska kultura u Hrvatskoj bit će održan u drugoj polovici 2015. godine, a inicijatori su mu dvojica predsjednika-francuski predsjednik Francois Hollande i hrvatski Ivo Josipović, dok su organizatori Ministarstva kulture Francuske i Hrvatske.

Ove godine Talijani

U Varaždinu je tako u sklopu posjeta Hrvatskoj nedavno i boravila francuska umjetnička izbornica Anne Coutard, gdje je s organizatorima Varaždinskih baroknih večeri i predstavnicima Grada Varaždina razgovarala o partnerstvu Francuske s VBV-om, kao i o uključivanju francuskih umjetnika u program Špancirfesta.

Dogovoreno je da se otvorenje Baroknih večeri 2015. godine iz varaždinske katedrale preseli na atraktivan Stari grad gdje će baroknu glazbu upotpuniti i svjetlosni efekti.

- Otvorenje će biti grandiozno i svečano i besplatno za sve posjetitelje - najavljuju organizatori koji nisu željeli otkrivati više detalja o 45. Varaždinskim baroknim večerima.Ovo pak godine partner VBV-a je Italija pa će posjetitelji od 19. do 30. rujna imati prilike upoznati renomirane talijanske glazbenike, kulturu i gastronomiju.

Ovogodišnji se festival otvara 19. rujna, ali kako je to i uobičajeno u varaždinskoj katedrali. Otvara ga profinjeni ansambl Accademia Bizantina sa svojim svjetski slavnim dirigentom Ottavijom Dantoneom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije