Kultura
SVEČANO ZATVOREN 8. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Kristijanu Miliću “Zlatni šlep”, Mustafi Nadareviću “kočija”
Objavljeno 1. rujna, 2014.
Najbolji igrani film VFF-a 2014. je “Broj 55”

Dodjelom nagrada “Zlatni šlep“ u subotu navečer, nakon šest dana i 80-ak filmova prikazanih u 12 kategorija, završen je i svečano zatvoren 8. Vukovar film festival (festival podunavskih zemalja), koji je pratila brojna publika na hrvatskom istoku.

O svim nagradama jednoglasno je odlučio žiri, u kojem su bili slovenska glumica Milena Zupančič te filmski kritičari Daniel Rafaelić i Branka Sömen, a prethodno je odgledao oam dugometražnih i osam kratkih igranih filmova, kao i 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji ovogodišnjeg VFF-a. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film “Overdose – utrka za snom” redatelja Gabora Ferenczija. Za najbolji kratki igrani film “Zlatni šlep” je pripao također mađarskom filmu “Moj vodič” redatelja Barnabasa Totha, a kao najbolji igrani film 8. Vukovar film festivala nagrađen je hrvatski film “Broj 55” redatelja Kristijana Milića, u produkciji HRT-a.

Impresivan film

“Impresivan je to, žestok, nezaboravan, potresan i profesionalan film s istinitom pričom o sudbini 20 hrvatskih vojnika koji upadaju u zasjedu, a istodobno i metafora zla rata i neustrašivosti otpora, dakle upravo onoga što je najbolje poznato upravo u Vukovaru”, rečeno je, a cjelokupnu glumačku ekipu tog filma, u kojoj su Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen, žiri je odlučio nagraditi posebnom nagradom, uz objašnjenje kako su “potvrdili pravilo da nema malih i velikih uloga, samo da je kvalitetnih scenarija i talentiranih redatelja”.

I nagrada “Krsto Papić” za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dodijeljena je redatelju Kristijanu Miliću, za režiju filma “Broj 55”. Na prijedlog žirija, koji je direkcija festivala i prihvatila, od ove godine dodjeljuje se Nagrada za životno djelo, a pripala je glumcu Mustafi Nadareviću, iza kojeg su desetljeća filmskih i kazališnih uloga, rada na televiziji i kazališnih režija.

Ministričina pohvala

U Vukovaru je, na završnici 8. izdanja Vukovar film festivala, bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. “Ovo nije prvi put kako sam na VFF-u i vidi se velik napredak. Riječ je o festivalu koji je i po financiranju ušao u kategoriju trećih festivala, dakle na rubu financiranja kao veliki filmski festivali u Hrvatskoj”, rekla je Zlatar Violić i kao posebnu vrijednost festivala istaknula njegov koncept podunavske regije i internacionalnu komponentu “ne samo po autorima nego i po planovima organizatora”. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrekao je riječi zahvale svima koji su proteklih dana posjetili Vukovar i vidjeli ga u ponešto drukčijem svjetlu. Penava je ocijenio i kako je Festival ono što Vukovar čini posebnim i postavlja ga ravnopravno s ostalim velikim filmskim festivalima u regiji. “Doista su se organizatori potrudili da Vukovar film festival bude po mnogočemu poseban i drugačiji od drugih, počevši samo od činjenice kako su svojom upornošću i trudom uspjeli prikazati neke od filmova koji nisu dobili priliku na festivalima u, primjerice, Puli i Motovunu, a to dovoljno govori o kvaliteti njihova rada”, kazao je gradonačelnik.

Dva nova grada

Inače, 8. Vukovar film festival trajao je od 25. do 30. kolovoza, a među12 kategorija prikazanih filmova bile su tri natjecateljske – dugometražni, kratki i dokumentarni film. Festival u Vukovaru posjetila je i nekolicina redatelja i glumaca iz Hrvatske i izvan nje, a ni ove godine nisu izostale radionice (čak tri) o stvaranju filma. Od ove godine VFF se iz Vukovara - s povećanim brojem lokacija prikazivanja filmova od Otoka športova preko perivoja dvorca Eltz do Cinestara Vukovar - proširio na još dva vukovarsko-srijemska grada, Vinkovce i Županju.

Sanja BUTIGAN
Brod za Beč, Budimpeštu...

Direktor Festivala Igor Rakonić, ustvrdio je kako je VFF napokon dobio zasluženo mjesto na kulturnoj sceni Hrvatske, ali i cijele podunavske regije, a ovogodišnje izdanje ocijenio je najuspješnijim dosad u svim segmentima, od posjećenosti do izbora filmova. Otkrio je kako je u planu kupnja broda koji bi plovio Dunavom i pristajao u Budimpešti, Beču i drugim podunavskim gradovima a na kojemu bi se prikazivali filmovi s Vukovar film festivala i tako se promovirao sam Festival, ali i ukupna hrvatska kultura. “Takav bi brod bio i jedinstveni simbol ovog festivala, po čemu je od samih početaka, na dunavskom šleperu, i postao prepoznatljiv”, zaključio je Rakonić.

Milić je dobio i nagradu “Krsto Papić” za poseban doprinos hrvatskom filmu

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike