www.glas-slavonije.hr - “Stara škola” uskoro dobiva novo ruho

OBNOVA PROČELJA NA SPOMENIKU KULTURE
 
Županjska “Stara škola” uskoro dobiva novo ruho


 
U zgradi su knjižnica, Radio Županja i TZ Grada                    Foto: MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ

ŽUPANJA – Reprezentativna zgrada u središtu Županje, spomenik kulture pod nazivom „stara škola“, u kojoj su smješteni Gradska knjižnica, Turistička zajednica i Hrvatski radio Županja, godinama je bila prepuštena zubu vremena i sve više propadala. Dosadašnji zahtjevi upućeni Ministarstvu kulture za obnovu pročelja zgrade završavali su samo na obećanjima, ali ne i osiguranjem novca kojim bi se uredio spomenik kulture koji vapi za obnovom. Prijeko su mu potrebni fasaderski, ličilački i stolarski radovi. Zgrada je kao kulturno dobro registrirana 1975. godine i u nadležnosti je Zavoda za zaštitu spomenika iz Osijeka. Ministarstvo je još 2006. godine dalo suglasnost na projekt obnove, ali sredstva nisu osigurana, pa je objekt godinama bio na čekanju.

U rujnu prošle godine Županju je posjetila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i najavila da će, nakon završetka obnove vukovarskog dvorca Eltz i gradnje Muzeja vučedolske kulture, najkasnije do proljeća 2013., sva pozornost Ministarstva, a time i znatna financijska sredstva kojima raspolaže, biti preusmjerena prema Vinkovcima i Županji. Kao prvu konkretnu aktivnost u Županji najavila je zaštitu i obnovu kulturne baštine, odnosno obnovu pročelja na zgradi Gradske knjižnice i čitaonice, za što će sredstva biti osigurana u državnom proračunu za 2013. godinu. Ravnatelj Gradske knjižnice Županja, prof. Jurica Buljan sa zadovoljstvom je izvijestio medije o tome da je ugovor iz Ministarstva kulture za obnovu pročelja zgrade stigao, potpisan je i vraćen u Zagreb.

– Preko natječaja je odabran najpovoljniji izvođač radova i do kraja godine oni bi trebali početi. Treba skinuti kompletnu žbuku, nanijeti novu, promijeniti vanjsku stolariju, rine i ostalo, tako da više neće biti zelenih mrlja od vlage na pročelju - kaže prof. Buljan.

Ističe da je objektu potrebna hitna sanacija, jer vlaga ga je već nagrizla, voda se s krova slijeva niz pročelje, žbuka otpada i znači opasnost za prolaznike. Vrijednost investicije je 1,5 milijuna kuna, od čega je više od polovine osiguralo Ministarstvo kulture, a prijavljen je i troškovnik za sljedeću godinu te se prof. Buljan nada da će se svi radovi moći pokriti sredstvima Ministarstva.

M. Lešić Omerović
 

Multimedijalni centar

Ministrica je prigodom posjeta najavila da će u sljedeće dvije godine pozornost biti usmjerena na razvoj, proširenje i osuvremenjivanje knjižnice, a poradit će se i na uređenju dvorane kina Mladost u Županji. Najavila je i objedinjavanje županjske kulturne scene gradnjom multikulturalnog, odnosno multimedijalnog centra, koji će pokazati kulturni i društveni potencijal grada, a prostirat će se na 2.800 četvornih metara.


 

www.glas-slavonije.hr, 30.10.2013.