www.havc.hr - Dubrovnik sustiže Hobbiton!


Dubrovnik sustiže Hobbiton!


Zahvaljujući Igrama prijestolja, Dubrovnik se sve više preporučuje kao top-destinacija za filmski turizam! Stranica BuzzFeed, koju mjesečno posjeti preko 80 milijuna ljudi, svrstala je Dubrovnik uz rame 18 poznatih filmskih lokacija, koje su ujedno i posjećene turističke destinacije. 
      
U članku pod nazivom ''19 filmskih lokacija koje totalno možete posjetiti'' dubrovačke lokacije na kojima su snimane druga, treća i četvrta sezona popularne HBO-ove serije Igre prijestolja našle su se prve na listi preporučenih turističkih destinacija na kojima su snimljeni popularni filmovi, u društvu novozelandskog Hobbitona, Državnog zatvora u Ohiju gdje je sniman film Iskupljenje u Shawshanku, tuniških lokacija na kojima su snimani Ratovi zvijezda i japanskog Mrtvog grada na otoku Hashima gdje je sniman Skyfall, posljednji film iz serijala o Jamesu Bondu.
 

Juliane Schulze na predstavljanju u Hrvatskom saboru

U drugoj i trećoj sezoni Igre prijestolja Dubrovnik je korišten za jednu od najvažnijih lokacija u seriji: prijestolnicu Sedam Kraljevstava Kraljev grudobran (King's Landing). Tijekom posljednje dvije godine serija se snimala na nekoliko lokacija u okolici Dubrovnika, kao što su Lokrum i tvrđava Lovrijenac, a četvrta sezona serije, čije se emitiranje najavljuje za proljeće 2014. godine, dijelom je snimana i u Splitu. Snimanje u Hrvatskoj održava se u organizaciji hrvatske tvrtke Embassy Films.

Treća i četvrta sezona Igre prijestolja korisnici su hrvatskog programa poticaja – sustava koji jamči da će producent dobiti nazad 20% od novca koji je potrošio u Hrvatskoj za troškove snimanja. "Za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradi dvije i pol, a turistička promocija koju za to dobiva je neprocjenjiva", izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

O mogućnostima koje filmski turizam otvara za gospodarstvo i turizam pojedine zemlje bilo je govora prošloga tjedna, kada je Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Antom Bajom iz Instituta za javne financije te stručnjakinjom u području filmskog turizma Juliane Schulze u Hrvatskom saboru predstavio gospodarske i fiskalne učinke audiovizualne industrije te mogućnosti koje otvara filmski turizam. Gospođa Schulze istaknula je da je preko popularne tražilice Google termin "Game of Thrones Croatia" pretražen 1.570.000 puta te da je s obzirom na 14.2 milijuna gledatelja serije isto toliko gledatelja vidjelo lokacije na kojima je serija snimana. „Ove brojke pokazuju da međunarodni projekti koji se snimaju u Hrvatskoj pomažu u globalnoj vidljivosti Hrvatske, i to na način neusporediv ničemu dosad." Više informacija o prošlotjednom saborskom izlaganju potražite na ovoj poveznici.

BuzzFeed je stranica posvećena vijestima iz područja zabave i kulture života, koju mjesečno posjećuje preko 80 milijuna internetskih korisnika. Osnivač i izvršni urednik BuzzFeeda je Jonah Peretti, jedan od osnivača utjecajnog portala The Huffington Post.   HAVC, 29/10/2013