Mwww.sibenik.hr - inistarstvo kulture odobrilo šibenskom Društvu „Juraj Dalmatinac“ potporu za tri tvrđave

Ministarstvo kulture odobrilo šibenskom Društvu „Juraj Dalmatinac“ potporu za tri tvrđave


Ministarstvo kulture odobrilo šibenskom Društvu „Juraj Dalmatinac“ potporu za tri tvrđave
 
Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" dobilo je od Ministarstva kulture novčanu potporu za izradu projektne dokumentacije za tri šibenske tvrđave: Barone, Sv. Ivan i Sv. Nikola. Ministarstvo kulture je prepoznalo projekt revitalizacije šibenskih fortifikacija te ga odlučilo poduprijeti sa 150 tisuća kuna, uz potporu i potrebna jamstva Grada Šibenika. Ostvarenju ove financijske pomoći značajno je pridonio Odjel za gospodarstvo Grada Šibenika s kojim Društvo surađuje.

Podsjetimo, Društvo "Juraj Dalmatinac" je namjensku potporu od Ministarstva kulture zatražilo kako bi potaknulo izradu izvedbenog projekta za tvrđavu Barone/Šubićevac, idejnog projekta za tvrđavu Sv. Ivana te geodetske podloge za pomorsku utvrdu Sv. Nikole.

Društvo "Juraj Dalmatinac" i Grad Šibenik upravo prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju radi kandidiranja zajedničkog projekta obnove i turističke valorizacije tvrđave Barone na nedavno objavljeni IPA IIIC natječaj (bespovratna sredstva iz EU fondova). Grad Šibenik i Društvo namjeravaju realizirati projekt vrijedan oko 1,2 milijuna eura, nakon čega bi šibenska utvrda trebala postati nova prvorazredna turistička atrakcija. Slični projekti trebali bi zaživjeti i na ostalim šibenskim povijesnim utvrdama, a za sve to osnovni je preduvjet projektna dokumentacija, bez koje nije moguće pokrenuti bilo kakav ozbiljniji projekt niti se natjecati za sredstva iz EU fondova.

Inače, predstavnici Grada Šibenika i Društva "Juraj Dalmatinac" su u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) pokrenuli postupak pri kojem će tvrđava Sv. Ivana prijeći u vlasništvo Grada Šibenika.


www.sibenik.hr,  29.04.2013.