Novi list - Slavko Šterk nagrađen za životno djelo

HRVATSKO MUZEJSKO DRUŠTVO 
 
Nagrada za životno djelo »Pavao Ritter Vitezović« Hrvatskog muzejskog društva za izuzetan i trajan doprinos muzejskoj struci uručena je jučer muzejskom savjetniku Slavku Šterku, vrsnom muzealcu koji je »kroz svoj radni vijek postigao izuzetne rezultate u svim aspektima muzejske struke«. Šterk je podigao visoko ljestvicu pri valorizaciji muzejskog posla – istaknuto je na svečanosti u Muzeju »Mimara«, gdje su uručene i godišnje nagrade HMD-a.
    Šterk je karijeru počeo u Rijeci i Zagrebu, a muzejski savjetnik postao je 1994. i jedan je od suautora stalnog postava Muzeja grada Zagreba, gdje je proučavao muzejsko-konzervatorsku problematiku, fotografsku povijest Zagreba na prijelomu 19. i 20. stoljeća, strip, film i grafite.
    Uručeno je i pet godišnjih nagrada. Muzej grada Crikvenice nagrađen je za katalog izložbe »Czriquenicza 1412 – život i umjetnost Vinodola u doba pavlina« Nine Kudiš, a muzejska savjetnica Nada Beroš za realizaciju programa edukativne akcije HMD-a »Voda« u Muzeju suvremene umjetnosti, kroz izložbu »Zapisano na vodi«. Muzej otoka Brača u Škripu nagrađen je za »Večer bračke škrtosti« u Noći muzeja 2012., a Arheološki muzej Istre za izložbeni projekt »Ki sit ki lačan – o prehrani u Istri«. Godišnja nagrada dodijeljena je i Muzeju Grada Zagreba i Muzeju Slavonije Osijek za projekt »Ah, ti kućanski poslovi«.
    Posebna priznanja uručena su Tehničkom muzeju za komuniciranje muzeja na društvenim mrežama, te Malini Zuccon Martić i Željki Jelavić za edukativni rad sa socijalno osjetljivim skupinama kroz edukativni projekt »Dva muzeja u susjedstvu«.
    – Cilj nagrada je poticanje izvrsnosti u muzejskoj djelatnosti i visokih etičkih normi kojima promičemo našu djelatnost i njezinu ulogu u razvoju društva, a ove godine one više nisu samo za izložbenu i izdavačku djelatnost, već i ostale, od upravljanja zbirkama i obrade građe do djelatnosti koje promiču našu baštinu – istaknula je Milvana Arko-Pijevac, predsjednica HMD-a. (Hina)


Novi list, 11.12.2013.