Za nagradu EU za suvremenu arhitekturu (Mies van der Rohe Awards) se 2015. godine natječe 420 radova

     Europska komisija i zaklada Mies van der Rohe su 16.12.2014. objavili listu od 420 projekata koji će se natjecati za nagradu EU za suvremenu arhitekturu (Mies van der Rohe Awards) 2015. godine. Od svih prijavljenih projekata njih 27 % se bavi stambenom izgradnjom, 24 % kulturnim objektima, 11 % obrazovnim objektima, 5 % uredima i 33 % drugim područjima (sport, trgovina, vlada, prijevoz i urbana tipologija).

    Na listi 420 prijavljenih je i 8 hrvatskih predstavnika: Arheološki muzej Zadar - interijer i postav, Vila Gumno, Sportska dvorana i trg u Krku, Ban Centar, Gradska knjižnica Labin, Trg Petra Zoranića i Poljana Šime Budinića u Zadru, Stancija Histria Aromatica i Arheološki park Principij. Više o hrvatskim predstavnicima pogledajte na službenoj stranici Nagrade.

    Nagrada EU za suvremenu arhitekturu pokrenuta je 1987. godine, a predstavlja novčanu nagradu  u iznosu od 60.000,00 eura koja je ujedno i najveća novčana nagrada u europskoj arhitekturi te se dodjeljuje svake dvije godine. Glavni cilj nagrade je prepoznati i odati priznanje izvrsnosti u području arhitekture te ujedno istaknuti važan doprinos europskih stručnjaka razvoju novih ideja i tehnologija.
Također se dodjeljuje i nagrada Emerging Architect Award u iznosu od 20.000,00 eura namijenjena mladim arhitektima.

    Novina u 2015. godini je nagrada Young Talent Architecture Prize koja prepoznaje najbolje projekte magistarskog studija arhitekture. Autori tih projekata imat će priliku umrežiti se sa svim drugim natjecateljima u toj kategoriji kako bi što kvalitetnije kročili u profesionalne vode. Studenti akademske godine 2014./2015. s 40 različitih europskih sveučilišta dobit će priliku prijaviti svoje projekte za ovu nagradu.

Više