Sufinanciranje aktivnosti hrvatskih projektnih partnera u 2014. godini za sudjelovanje u projektima programa EU Kultura

Slika T H U M BO V I/Kreativ EU mala.jpg

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske već osmu godinu zaredom sufinancira aktivnosti hrvatskih kulturnih institucija koje sudjeluju u projektima programa Europske unije Kultura (2007. – 2013.). Program EU Kultura završio je krajem 2013. godine, ali će zato neki od višegodišnjih projekata 

započetih u okviru prethodnog programa završiti tek 2018. godine.

       Ministarstvo kulture od samog početka provedbe europskog programa stručno, ali i financijski pomaže hrvatskim kulturnim institucijama ne samo kod prijave europskih projekata već i u njihovoj realizaciji i to dodjelom financijskih sredstava putem Pravilnika o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa za kulturu Europske unije Kultura (2007. – 2013.). U prethodnih je sedam godina Ministarstvo kulture podržavalo te i dalje podržava više od trideset hrvatskih institucija koje sudjeluju u nekom od projekata programa EU Kultura bilo kao nositelj projekta odnosno vodeći partner ili samo kao suorganizator u projektu. Tako je u prethodnih sedam godina dodijeljeno nešto više od 3.780.000,00 kuna potpore hrvatskim projektnim partnerima koji sudjeluju u višegodišnjim projektima, a mehanizam gotovo izravne potpore sudionicima europskih projekata putem navedenog Pravilnika jedan je od rijetkih takvog oblika u zemljama Europske unije. Nesumnjivo je da sinergija nacionalnog sufinanciranja s onim na lokalnoj i regionalnoj razini uz vlastite prihode kulturnih institucija čini pravi omjer, ali i način za provedbu projekata koji jedan dio izvora financiranja nalaze u fondovima i programima Unije.

       Ovogodišnji iznos u proračunu Ministarstva kulture za sufinanciranje hrvatskih kulturnih institucija koje sudjeluju u projektima programa Kultura (2007. – 2013.) nešto je veći od prethodne godine i iznosi milijun kuna, a tablicu raspodjele financijskih sredstava za pomoć pri realizaciji europskih projekata možete naći ovdje. Ove je godine tako ukupno financirano 16 hrvatskih kulturnih institucija koje kao vodeći partneri ili suorganizatori sudjeluju u 21 europskom projektu, a to su: Bezimeno autorsko društvo (BADco.) s projektima TIMeSCAPES i Labo 21, Domino u projektima Imagine2020 i Performing Gender, Društvo arhitekata Zagreba - City Acupuncture, Hrvatski institut za pokret i ples s projektima Beyond Front@: Bridging New Territories i Spazio: A European Network for Dance Creation, Hrvatsko društvo skladatelja – New Music: New Audiences, Multimedijalni institut Zagreb – Aesthetic Education Expanded, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci s tri projekta – Password: Printmaking – travalling exhibition and art residencies, Soft Control i Smuggling Anthologies, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu s dva projekta – APAP Performing Europe i Gazing and Dancing, Udruga Što, kako i za koga (WHW) u projektu Beginning As Well As We Can (How Do We Talk About Fascism), Festival Kvarner u projektu Purpur – A European Opera Sound, Dunavska mreža Zagreb – Promoting Cultural Networks SEE and Connecting Local Projects in SEE, Plesni centar Tala – Life Long Burning, Arheološki muzej u Zagrebu - Archéologie et Cultures de l'âge du Fer en Europe, Muzej suvremene umjetnosti – Bauhaus – Networking Ideas and Practice, Hrvatski restauratorski zavod - EwaGlos – European Illustrated Glossary for Conservation Terms of Wall Painting and Architectonic Surfaces.

       S obzirom da je ove godine s provedbom započeo novi sedmogodišnji program pod nazivom Kreativna Europa za čiju provedbu su nadležni Ministarstvo kulture (potprogram Kultura) i Hrvatski audiovizualni centar (potprogram MEDIA) u pripremi su i nova pravila za sufinanciranje hrvatskih institucija koje će sudjelovati u nekom od projekata programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a koja će uskoro biti objavljena na mrežnim stranicama Ministarstva kulture. Za daljnje sufinanciranje i provedbu tekućih projekata netom završenog programa EU Kultura važeći je Pravilnik o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa za kulturu Europske unije Kultura (2007. – 2013.).

      Sve informacije o novom programu EU Kreativna Europa možete saznati na mrežnim stranicama Ministarstva kulture, a svima koji su se prijavili za sudjelovanje u nekom od projekata programa Kreativna Europa – potprogram Kultura na prvom natječaju iz ožujka ove godine želimo puno sreće te Vas pozivamo da se sa svim upitima vezanima za sudjelovanje u programu Kreativna Europa-potprogram Kultura obratite Desku Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture kao nacionalnom koordinatoru programa.