Kulturna baština - Komisija poziva na novi europski pristup

U priopćenju usvojenom 22. srpnja Komisija poziva države članice i zainteresirane strane da zajednički rade kako bi se povećala intrinzična i društvena vrijednost kulturne baštine kao i njen doprinos radnim mjestima i rastu u EU. 

Priopćenje Prema integriranom pristupu kulturne baštine za Europu opisuje izazove s kojima se suočava sektor baštine te ističe prilike za države članice i zainteresirane strane u cilju tješnje prekogranične suradnje, koristeći što više politike i programe Europske unije.

Priopćenje također poziva na jačanje suradnje na europskoj razini kako bi se razmjenjivale ideje i najbolje prakse koje se mogu uklopiti u nacionalnu politiku o baštini i upravljanju.

Uz priopćenje Komisije istovremeno je objavljeno i priopćenje za medije i Izvješće o mapiranju akcija kulturne baštine u politikama, programima i aktivnostima Europske unije sa širokim rasponom korisnih informacija o europskim politikama, zakonima, programa i mogućnostima financiranja koji se odnose na kulturnu baštinu.


Više na: http://ec.europa.eu/culture/news/2014/0722-cultural-heritage_en.htm