Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem „Hušnjakovo“ predložen za Oznaku europske baštine 2015. (2.12.2015.)

Devet lokaliteta koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju danas je predloženo za Oznaku europske baštine. To su: Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište „Hušnjakovo“ (HR), Olomouc Premyslid Castle and Archdiocesan Museum (CZ), 

Sagres Promontory (PT), Imperial Palace (AT), Historic Ensemble of the University of Tartu (EE), Franz Liszt Academy of Music (HU), Mundaneum (BE), WWI Eastern Front Cemetery N°123 (PL) i European District of Strasbourg (FR).
  
FOTO: DAMIR FABIJANIĆ
 
     Države članice su ove godine u prvom krugu izabrale osamnaest lokaliteta od kojih je nezavisno povjerenstvo Europske komisije danas izdvojilo i predstavilo njih devet. Komisija će Oznaku dobitnicima službeno dodijeliti u veljači 2016., a svečana dodjela održat će se u travnju 2016. u Bruxellesu.
     Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: „Ovi lokaliteti predstavljaju put Europe prema jedinstvu, borbi za mir i izgradnji našeg povijesnog naslijeđa. Oni su posebno mjesto slobode, demokracije i otvorenosti u Europi te nas podsjećaju na vrijednosti koje moramo njegovati i promovirati danas više nego ikada. Toplo pozivam sve da otkriju ove lokalitete i uživaju u njima.“
     Oznaka europske baštine je inicijativa EU kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti lokaliteta u europskoj povijesti, kulturi i razvoju. Oznaka se dodjeljuje svake dvije godine, a svaka država članica EU može predložiti po dvije lokacije dok povjerenstvo odabire jednu lokaciju u svakoj državi članici. Ministarstvo kulture je 2015. g. prvi puta dobilo priliku prijaviti dva hrvatska lokaliteta za Oznaku europske baštine: Muzej krapinskih neandertalaca i Centar industrijske baštine Rijeke.

     Za Oznaku europske baštine 2015. od hrvatskih prijavitelja Komisija je predložila Muzej krapinskih neandertalaca koji je smješten nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Oznaka za Muzej znači uspješniju promociju prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici. Kroz povezivanje s drugim europskim lokalitetima kojima je Oznaka dodijeljena Muzeju bi se pružile dodatne mogućnosti suradnji, razmjene izložbi, zajedničke promocije i kreiranja novih projekata.
     U protekle dvije godine 20 lokaliteta (2014 Panel Report i 2013 Panel Report) primilo je Oznaku.
     Potpuno izvješće povjerenstva Europske komisije dostupno je ovdje. Više na stranicama Komisije.


FOTO: DAMIR FABIJANIĆ

FOTO: DAMIR FABIJANIĆ