Otvoren novi poziv Europske komisije za inovativne modele mikro poslovanje europskih kulturnih dobara u privatnom vlasništvu (28.12.2017.)


   Europska komisija je 9. prosinca 2017. godine raspisala Poziv za inovativne mikro poslovanje europskih kulturnih dobara u privatnom vlasništvu, a s ciljem jačanja kapaciteta privatnih vlasnika kulturnih dobara i obogaćivanja njihovog poslovanja novim poslovnim modelima. 

   Pripremna će radnja mapirati postojeće poslovne modele koji se koriste u objektima kulturne baštine koji su u privatnom vlasništvu u EU,  usporediti ih, identificirati i razmjenjivati najbolje prakse i potencijalne inovacije.

   Kvantificirat će se i kvalificirat ekonomska vrijednost zaštićenih kulturnih dobara u privatnom vlasništvu u EU i utvrditi njihov potencijal za doprinos raznim europskim politikama, a koje uključuju inovativnost, socijalnu inkluziju, obrazovanje, rad s mladima i interkulturni dijalog. Dodana vrijednost proizlazi iz sinergije aktualnih događanja u EU koji su posvećene kulturnoj baštini (Dani europskih baštine, Nagrada EU za kulturnu baštinu, Oznaka europske baštine). Konačno, ovaj Poziv doprinijeti će ciljevima Europske godine kulturne baštine širenjem i podizanjem svijesti o vrijednosti europske baštine.

   Rok za podnošenje prijava je 31. siječnja 2018. godine, a sve informacije vezane uz ovaj Poziv nalaze se na eTendering platformi.