Jačanje malih i srednjih poduzeća u kulturnom i kreativnom sektoru: Europska komisija i EIF objavili su novu jamstvenu shemu (30.6.2016.)

   Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF) pokrenuli su inicijativu u vrijednosti od €121 milijuna jamstva za potporu malim i srednjim poduzetnicima u kulturnom i kreativnom sektoru. Očekuje se da će ova shema omogućiti više od 600 milijuna eura vrijednog kredita banaka u narednih šest godina.

     Ova inicijativa omogućava kreditiranje poduzetnika u kulturnom i kreativnom sektoru. Institucije, banke kao i ostali financijski posrednici koji imaju koristi od €121 milijuna jamstva podržat će više od 10 tisuća malih i srednjih poduzetnika u širokom rasponu djelatnosti poput audiovizualnih umjetnosti, festivala, arhitekture, arhiva, knjižnica i muzeja, umjetničkih zanata, kulturne baštine, dizajna, izvedbenih umjetnosti, izdavaštva, radio i vizualnih umjetnosti.

     Financijskim instrumentom, koji je uveden unutar programa Kreativna Europa – glavnog programa EU namijenjenom kulturnom i kreativnom sektoru, upravljat će EIF u ime Europske Komisije. Europsko malo i srednje poduzetništvo od ove bi inicijative trebalo imati koristi već do kraja ove godine.

     U narednim danima, EIF će objaviti poziv za iskazivanje interesa za kvalificirane financijske institucije koje će se moći prijaviti poput banaka, jamstvenih institucija, leasing-društava.

     Nakon temeljitog procesa selekcije, EIF će izabrati financijske posrednike koji će onda omogućiti nove oblike financiranja malom i srednjem poduzetništvu.

     Ova inicijativa dio je nastojanja Europske komisije u potpori investicijama, što je cilj Investicijskog plana za Europu. Također je u skladu sa Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta kako bi se stvorili uvjeti za napredak kulturnog i kreativnog sektora u digitalnom dobu.
 


Više o temi