Nagrada EU za kulturnu baštinu Europa Nostra 2015. (15.4.2015.)

    Europa Nostra i Europska komisija su zajednički proglasile pobjednike ovogodišnje nagrade Europske unije za kulturnu baštinu (nagrada Europa Nostra), najprestižnije europske nagrade u području kulturne baštine. Od ukupno 263 pristigle prijave pojedinaca i institucija iz 29 europskih zemalja, njih 28 je dobilo nagradu za izvanredna postignuća u 4 postojeće kategorije u okviru kojih se dodjeljuju nagrade; očuvanje, istraživanje, predanost pojedinaca ili organizacija te obrazovanje, obuka i podizanje svijesti. Svečanost dodjele nagrade će se održati 11. lipnja u gradskoj vijećnici grada Oslo čiji domaćin će biti gradonačelnik, g. Fabian Stang, a na svečanosti će sudjelovati i povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport g. Tibor Navracsics te svjetski poznati operni pjevač Plácido Domingo ujedno i predsjednik udruženja Europa Nostra. Od 28 dobitnika njih 7 će primiti glavnu nagradu (Grand Prix) koja uključuje i pojedinačnu novčanu nagradu u iznosu od 10.000,00 €, a jednom od dobitnika će biti dodijeljena i nagrada javnosti odnosno publike koja za pobjednika glasa putem Interneta.
 
    „Kulturna baština je jedna od najvećih europskih vrijednosti. Ona donosi nebrojeno kulturnih, gospodarskih i društvenih koristi svima nama. Želio bih čestitati svim ovogodišnjim dobitnicima nagrade Europa Nostra čiji je rad izvrstan primjer predanosti i izvrsnosti u brizi za kulturnu baštinu, ali također i za naš zajednički europski identitet kojem pripadamo. Svi moramo zajednički nastaviti raditi kako bi pomogli zajednici i građanima da zajedničku baštinu učine našim svakodnevnim životom i sačuvaju ju za nadolazeće generacije“ istaknuo je povjerenik Navracsics. „Ovogodišnji pobjednici su snažan primjer iskazane kreativnosti i inovativnosti u radu za europsku kulturnu baštinu koji su, između ostalog, važni pokazatelji toga koliko baština znači Europi i njenim građanima. Vjerujemo da će se pod vodstvom predsjednika Europske komisije Junckera i povjerenika Navracsicsa strategija Europske unije za integrirani pristup kulturnoj baštini dalje razvijati i provoditi“ dodao je Plácido Domingo.
 
    Među ovogodišnjim pobjednicima nema hrvatskih institucija niti pojedinaca, a podsjetimo da su u dva navrata za dobitnike nagrade iz Republike Hrvatske svjedočili iznimni primjeri konzervatorsko-restauratorskog projekta Hrvatski Apoksiomen (2006.) i očuvanje i promocija tehnike građenja suhozida udruge Dragodid (2011.).
 
    Popis dobitnika nagrade Europske unije za kulturnu baštinu (Europa Nostra) 2015. godine te više detalja o samoj nagradi možete naći ovdje.