Objavljeni rezultati prvog natječaja programa Kreativna Europa - potprograma Kultura za potporu platformama

Slika T H U M BO V I/eu zastavica1.jpg

Platforme nude podršku kulturnim i kreativnim organizacijama koje predstavljaju europske stvaraoce i umjetnike, naročito mlade talente i one koji nisu međunarodni eksponirani, putem  izvorno europskog programa.

Platforme moraju imati, uz koordinacijsko tijelo, najmanje 10 partnerskih organizacija iz najmanje 10 različitih zemalja, od kojih su barem 5 države članice EU-a. Odabrane platforme potpisuju sporazume o partnerstvu u trajanju od tri godine pri čemu se dodjeljuje bespovratna potpora u iznosu od najviše 500 000 eura godišnje. Platforme se osnivaju s ciljem dovođenja u prvi plan zajedničke umjetničke vizije svih članova platforme i unapređenjem razvoja publike.

       Rok poziva za podnošenje prijedloga bio je 19. ožujka 2014., ukupno je pristiglo 24 prijedloga, a bespovratna potpora dodijeljena je pet europskih platformi u ukupnom iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura. Republika Hrvatska zastupljena je putem Studentskog kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić (SKUD IGK) koje je partner slovenskom zavodu za nakladničku djelatnost Beletrina u dobitnoj slovenskoj platformi E-merging Creativity i Zagrebačkog plesnog ansambla u britanskoj platformi Aerowaves. EMC platforma uspostavlja mreže važnih europskih pjesničkih festivala i spaja ih u širi paneuropski kontekst, potiče mobilnost umjetnika iz različitih europskih zemalja, povećava dostupnost poezije, obuhvaća postojeću i novu publiku u kreativnom procesu i stvara prilike da se mladi umjetnici predstave na međunarodnoj razini. Aerowaves je plesna mreža koja je započela s radom 1996. Okuplja stručnjake iz 35 zemalja koji prate rad mladih koreografa. U početku su se izvedbe održavale u Londonu, no stalno širenje broja članova i izvedbi dovelo je do snažne prisutnosti Aerowavesa u cijeloj Europi.  

Više o podržanim platformama na:
http://ec.europa.eu/culture/news/2014/european-platforms_en.htm
http://culture.ced-slovenia.eu/english/izpis.php?id=1548 
http://www.aerowaves.org/info/what-is-aerowaves/