Konferencija The Best in Heritage 2016 u Dubrovniku (11.10.2016.)

Konferencija The Best in Heritage 2016 već se petnaestu godinu za redom održava u Dubrovniku, ove godine od 22-24. rujna 2016. godine sastalo se gotovo 150 stručnjaka za kulturnu baštinu iz 33 različite zemlje, iz različitih geografskih i radnih okruženja. The Best in Heritage je godišnja prezentacija nagrađivanih muzeja i projekata očuvanja kulturne baštine, koja je organizirana u suradnji s Europom Nostrom (uz potporu Programa Kreativna Europa), Zakladom ICOM i Gradom Dubrovnikom. Dobitnici raznih nagrada iz prethodne godine su kroz trodnevni program prezentirali muzejske, konzervatorske i baštinike projekte, od kojih su i sedam laureata EU nagrade za kulturnu baštinu Europa Nostra.U dinamičnoj atmosferi interaktivnih predavanja, sudionici su izmjenjivali ideje, znanja i iskustva što je doprinijelo profesionalnom usavršavanju i napredovanju svih koji su sudjelovali na konferenciji.

Konferencija The Best in Heritage u Dubrovniku bila je platforma za okupljanje više desetaka uglednih članova žirija, koji su pojačani stručnim moderatorima, a koji dodjeljuju nagrade za projekte kulture baštine iz cijelog svijeta. Kroz svoje dugogodišnje iskustvo, konferencija je percipirana u očima javnosti i kao dodatno profesionalno vrednovanje, budući da se tijekom njenog održavanja biraju Project of Influence of the year i time dodatno pojačava vidljivost pojedinih laureata.

U tom smislu, stručna je javnost izdvojila je par projekata u dvije kategorije te odlikovala laureata iz 2015. godine DOMunder – Thinker Imagineers iz Nizozemske, kojeg je predstavio Joost van dre Spek, zbog kreativnog i inovativnog korištenja raznih komunikacijskih tehnologija i aplikacija koje uključuju um i osjetila posjetitelja, stvarajući snažan i jedinstven doživljaj njihove lokalne baštine. Drugo mjesto po broju glasova dodjeljeno je projektu Vangoyourself iz Velike Britanije, a treće mjesto dodijeljeno je grčkom projektu HERMES: Hermoupolis Digital Heritage Management.Nadalje, senzacionalno arheološko otkriće, laureat EU nagrade za kulturnu baštinu / Europa Nostra Award 2015, Nuragic skulpturu Monte Prama iz Italije predstavili su dr. Roberto Nardi, koja može dobro poslužiti kao paradigma integriranog, dinamičnog očuvanja, izlaganja i angažmana u zajednici. U kratkom vremenskom periodu uspjeli su  dinamizirati i oplemeniti identitet Sardiniji i svoju zajednicu pozicionirati na kartu poželjnih destinacije, ujedno energizirajući ekonomski potencijal. Drugo mjesto po broju glasova dobio je Ženski muzej iz Vijetnama,  a treće mjesto pripalo je Karenina.Live projektu iz Rusije.

Obje nagrade priznanje su izvrsnosti i profesionalnost ambiciozne međunarodne stručne javnosti. Odlikovanja su uručili predstavnici sponzora, uvaženi gospodin Frank Boot (Mayvaert Staklo Engineering, Ghent) i gđa Brigitte Prager (EXPONATEC, Koelnmesse, Köln). Osim dva izvanredna primjera, većina predstavljenih, nagrađenih projekata imaju specifičnu moć utjecaja u profesionalnim strategijama i praksama što ih čini promicateljima odluka istinskih promjena. Svi oni, dobili su potvrdu o sudjelovanju i plaketu Excellence Club-a.

Više