Konferencija Shaping European Cities i izložba dobitnika nagrade EU za suvremenu arhitekturu u 2015. godini - Mies van der Rohe (31.7.2015.)

     Shaping European Cities je konferencija koja će se održati na početku izložbe radova koji su dobili nagradu EU za suvremenu arhitekturu u 2015. godini  - Mies van der Rohe 2015. Izložba će se održati u Bozaru – Centru likovnih umjetnosti u Bruxellesu u trajanju od 15. rujna do 1. studenog 2015..
 
     Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe sami arhitekti smatraju drugom najprestižnijom nagradom na svijetu, odmah iza nagrade Pritzker koja se smatra svojevrsnim Nobelom za arhitekturu. Nagrada Mies van der Rohe je osnovana 1988. kroz suradnju između Europske komisije i Zaklade Mies van der Rohe u Barceloni i trenutno je podržava program Europske unije Kreativna Europa.

     Inicijalna konferencija Shaping European Cities ima za cilj jačanje dijaloga između političara, arhitekata i šire publike o ulozi kvalitetne arhitekture kao ključnog elementa za regeneraciju europskih gradova i otvaranje novih mogućnosti suradnje. Konferencija će se sastojati od nekoliko kratkih panela iza kojih slijedi rasprava.
 
Glavni ciljevi konferencije su:
-  osvještavanje europskih političara i šire javnosti o važnosti kvalitetne arhitekture u procesu oblikovanja etičnijih pravedniji, zelenijih i ekonomski održivijih gradova;
-  osvještavanje javnih tijela i europskih donositelja odluka o činjenici da su gradovima nužne investicije kako bi bili konkurentni, atraktivni za zapošljavanje mladih i jačali lokalni i europski identitet;
-  istraživanje novih načina suradnje između političara i arhitekata.
 
Kako bi se ti ciljevi ostvarili, tijekom događaja održat će se tri panela:
Panel 1: Gradsko gospodarstvo i otpornost energije
Panel 2: Socijalna ravnoteža i suživot
Panel 3: Demokratska promjena za gradove sutrašnjice
 
Popis govornika će se objaviti uskoro.

Zašto sudjelovati?

     Europski gradovi su laboratoriji za eksperimentiranje i inovacije na gospodarskoj, socijalnoj, okolišnoj i kulturnoj razini, gdje koegzistiraju beskrajni izazovi i mogućnosti za održivi razvoj. Europska komisija namjerava dati punu podršku održivom urbanom razvoju u Europi, preko novih prioriteta koje je utvrdio predsjednik Jean Claude Juncker, i putem inicijativa Unije kao što je Urban Agenda.

     Istovremeno, kada kažemo „gradovi", na umu također imamo „arhitekturu" i „arhitekte", budući da je njihov zadatak često moderiranje između suprotstavljenih potreba i interesa u oblikovanju gradova. Štoviše, političari često traže od arhitekata da stvaraju vizije za budućnost, utvrde smjerove kojim bi naši gradovi trebali ići, oblikuju nove vrijednosti identiteta. Treba u potpunosti priznati doprinos arhitekture ovom procesu te u izgradnji buduće vizije za Europu. Dijalog između političara i arhitekata može pomoći objema stranama da zamisle i naposljetku stvore bolje gradove sutrašnjice.
 

Više o konferenciji i izložbi