Pokrenuta nagrada za mlade arhitekte (16.2.2016.)

     Nagrada za mlade arhitekte podržava arhitekte koji su tek diplomirali te su na početku karijere. Također se odnosi na profesore i sveučilišta, javna i privatna, koji su prepoznali važnost arhitektonske kvalitete kao pokretača europske ekonomije i kulture.

     Žiri će izabrati tri najbolja magistarska rada od devet finalista čija su se djela istakla po izvrsnosti, autentičnosti, održivosti i inovativnom pristupu. Prvi kandidati će biti iz akademske godine 2015/16.

     Pobjednici će imati priliku stupiti u kontakt s najboljim europskim arhitektonskim tvrtkama koje su povezane s nagradom EU za suvremenu arhitekturu tijekom zadnjih 27 godina. Ovakva suradnja će pomoći mladim arhitektima u razvoju međunarodne karijere i uključivanju u mreže koje promiču izvrsnost, ali i kulturne i ekonomske prednosti.

     Sektor arhitekture se nalazi u središtu europskih kulturnih i kreativnih industrija. Zapošljava više od pola milijuna ljudi dok više od 12 milijuna radi u građevinskom sektoru koji je posredno vezan za arhitekturu. Kulturne i kreativne industrije predstavljaju 4.5% europskog BDP-a.

Nagrada EU za suvremenu umjetnost

     Nagrada za mlade arhitekte je zadnji dodatak nagradi za suvremenu arhitekturu koja svake druge godine proglašava pobjednika i daje priznanje najboljem arhitektu u usponu. Nagrada naglašava važnost doprinosa europskih arhitekata osmišljavanju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju. Pokrenuta je 1987. g. i sufinancira se iz programa EU Kreativne Europe i fondacije Mies van der Rohe. Nagrada obuhvaća i novčani dobitak od 60.000,00 eura te je najprestižnija nagrada u europskoj arhitekturi.
     Europski fakulteti za arhitekturu, urbano planiranje i krajobraznu arhitekturu pozvani su da se prijave.

Više