Pilot projekt "Crowdfunding for the cultural and creative sectors: kick-starting the cultural economy" (4.8.2015.)

     Opća uprava za obrazovanje i kulturu Europske komisije objavila je natječaj za pilot projekt „Crowdfunding for the cultural and creative sectors: kick-starting the cultural economy".

     Cilj pilot projekta je utvrditi, analizirati i objaviti primjere dobre prakse na europskom crowdfunding tržištu koji se odnose na kulturni i kreativni sektor, uključujući između ostalog i arhitekturu, arhive, knjižnice i muzeje, primijenjenu umjetnost, audiovizualnu industriju (film, televiziju, video igre i multimediju) materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, dizajn, festivale, glazbu, književnost, izvedbene umjetnosti, izdavaštvo, radio i vizualne umjetnosti.
     Očekuje se da će se kroz projekt steći uvid u različite modele crowdfundinga (skupnog financiranja) koji trenutačno postoje u Europi i koji se mogu koristiti za financiranje projekata u području kulturnih i kreativnih industrija. Svrha studije o crowdfundingu u kulturnom i kreativnom sektoru je prikupiti i analizirati podatke kojima bi se pripomoglo Europskoj komisiji u provedbi njezinih političkih ciljeva povezanih s pristupom alternativnim izvorima financiranja za mala i srednja poduzeća u kulturnom i kreativnom sektoru, kao i omogućiti uvid u studije slučaja dobre prakse.

     Rok za prijavu je 24. kolovoza 2015., a sve dodatne informacije kao i popratne dokumente možete naći na: http://ec.europa.eu/culture/calls/general/0315_en.htm