Objavljeno finalno izvješće o izboru hrvatskih gradova za EPK 2020. (29.4.2016.)

      Na stranicama Europske komisije objavljeno je finalno izvješće o hrvatskom izboru Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Odluka Povjerenstva nezavisnih stručnjaka da grad Rijeka postane prva hrvatska Europska prijestolnica kulture 2020. godine donesena je nakon dugog procesa izbora hrvatskog grada za tu prestižnu europsku titulu.

     Nakon što je 17. travnja 2015. godine zatvoren natječaj za podnošenje prijava za inicijativu Europska prijestolnica kulture 2020. godine, čak je devet gradova (Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb) predalo kandidature i tako ušlo u prvi krug natjecanja. Povjerenstvo stručnjaka je potom u svibnju 2015. evaluiralo kandidate i preporučilo četiri grada u drugi natječajni krug: Dubrovnik, Osijek, Pulu i Rijeku.

     Drugi krug natjecanja odvijao se u dvije faze: najprije su predstavnici Povjerenstva nezavisnih stručnjaka obilazili gradove finaliste od 17. do 21. ožujka, a zatim su oni 23. i 24. ožujka 2016. godine dobili priliku za pojedinačno 45-minutno izlaganje pred Povjerenstvom. Potom je predsjednik Povjerenstva gospodin Steve Green objavio rezultat natječaja prema kojem će grad Rijeka ponijeti naslov prve hrvatske Europske prijestolnice kulture. Odluka Povjerenstva da Rijeka bude prva hrvatska Europska prijestolnica kulture 2020. službeno će biti usvojena Odlukom Vlade Republike Hrvatske.

     Pri izboru se poštivalo šest glavnih kriterija za odabir: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom te su sve kandidature u cjelini ocijenjene vrlo dobrima. Posebni ciljevi inicijative Europske prijestolnice kulture su jačanje opsega, raznolikosti i europske dimenzije u kulturnoj ponudi gradova, kao i putem transnacionalne suradnje; proširivanje pristupa i sudjelovanja u kulturi; jačanje kapaciteta u kulturnom sektoru i njegovih veza s drugim sektorima te podizanje međunarodnog profila gradova kroz kulturu.